Piadina
- Mąka pszenna typ 500 - 4 szklanki, najlepiej mąka typu 00 (800 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na piadina krok po kroku
Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia.
Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.
Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej.
Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.
Więcej informacji na temat piadina
Piadina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Piadina to włoskiego pochodzenia placek pszenny, który można faszerować dowolnymi dodatkami. Przepis na piadinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy w domu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia, sól.
Jak zrobić piadinę? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.
Mąka pszenna 00 to mąka prawie całkowicie pozbawiona błonnika pokarmowego. Mąka pszenna jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Węglowodany proste podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny być więc spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest naturalnie występującym w niektórych zbożach białkiem. Gluten pozwala uzyskać ciastu odpowiednią konsystencję. Tworzy z wodą przestrzenne struktury, dlatego ciasto wymaga wyrabiania. Uczulenie na gluten to choroba zwana celiakią. Osoby cierpiące na nią powinny całkowicie wyłączyć ze swojej diety ten składnik pokarmowy. Celiakia prowadzić może do obumarcia kosmków jelitowych a co za tym idzie do poważnego niedożywienia. Osoby chorujące na celiakię muszą bardzo mocno uważać na swoją dietę.
Podsumowując włoska domowa tortilla to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Piadina to cienki placek pszenny, który podać można z różnymi dodatkami. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym i salami oraz mozzarellą. Nadzienie do placka powinno się wybrać wedle własnych upodobań smakowych. Pyszna piadina to włoskie street food. Najlepszym rodzajem mąki do piadiny jest mąka typu 00. Można ją dostać w sklepach wielkopowierzchniowych lub włoskich dyskontach.
Alergeny w piadina
Lista alergenów dla piadina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze piadina
Piadina to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Aby spowolnić nieco ten proces należy dodać do produktu porcję tłuszczu, pozwala to obniżyć ładunek glikemiczny.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.