Piadina

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nadziewana piadina na drewnianym blacie.
Piadina
Piadina to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Piadina to nic innego jak placki z mąki pszennej smażone na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy z oliwek. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 4 min
757 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 4 szklanki, najlepiej mąka typu 00 (800 g)
  • Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na piadina krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut.

Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.

Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej.

Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.

Jak oceniasz przepis na piadina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat piadina

Piadina to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Piadina to włoskiego pochodzenia placek pszenny, który można faszerować dowolnymi dodatkami. Przepis na piadinę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy w domu potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, oliwa z oliwek, proszek do pieczenia, sól.

Jak zrobić piadinę? Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej oliwę z oliwek, wodę, dodaj sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Patelnię posmaruj oliwą z oliwek i rozgrzej. Na patelnię połóż placek, zmniejsz ogień i smaż przez 2 minuty z jednej strony.

Mąka pszenna 00 to mąka prawie całkowicie pozbawiona błonnika pokarmowego. Mąka pszenna jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Węglowodany proste podnoszą gwałtownie poziom glukozy we krwi. Nie powinny być więc spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest naturalnie występującym w niektórych zbożach białkiem. Gluten pozwala uzyskać ciastu odpowiednią konsystencję. Tworzy z wodą przestrzenne struktury, dlatego ciasto wymaga wyrabiania. Uczulenie na gluten to choroba zwana celiakią. Osoby cierpiące na nią powinny całkowicie wyłączyć ze swojej diety ten składnik pokarmowy. Celiakia prowadzić może do obumarcia kosmków jelitowych a co za tym idzie do poważnego niedożywienia. Osoby chorujące na celiakię muszą bardzo mocno uważać na swoją dietę.

Podsumowując włoska domowa tortilla to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Piadina to cienki placek pszenny, który podać można z różnymi dodatkami. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym i salami oraz mozzarellą. Nadzienie do placka powinno się wybrać wedle własnych upodobań smakowych. Pyszna piadina to włoskie street food. Najlepszym rodzajem mąki do piadiny jest mąka typu 00. Można ją dostać w sklepach wielkopowierzchniowych lub włoskich dyskontach.

Alergeny w piadina

Lista alergenów dla piadina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze piadina

na 100g gotowej potrawy

Piadina to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Aby spowolnić nieco ten proces należy dodać do produktu porcję tłuszczu, pozwala to obniżyć ładunek glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
420.89
757.60
Białko (g)
12.71
22.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
64.71
116.48
Węglowodany przyswajalne (g)
64.71
116.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
12.58
22.64
Tłuszcze nasycone (g)
3.30
5.94
Tłuszcze nienasycone (g)
9.28
16.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Tiamina (mg)
0.84
1.52
Ryboflawina (mg)
0.39
0.70
Niacyna (mg)
5.83
10.50
Foliany (µg (mcg))
128.89
232.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
2.89
5.20
Potas (mg)
113.00
203.40
Wapń (mg)
17.00
30.60
Fosfor (mg)
110.22
198.40
Magnez (mg)
31.91
57.44
Żelazo (mg)
5.00
8.99
Cynk (mg)
0.94
1.70
Miedź (mg)
0.17
0.30
Mangan (mg)
0.67
1.20
Szacunkowy indeks glikemiczny piadina 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piadina

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
800 g
4 szklanki, najlepiej mąka typu 00
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
23.00