Przepis na pâte feuilletée krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, folia spożywcza, rondelek

50 g masła roztop w rondelku lub w mikrofali.

Masło wymieszaj z 180 ml wody i szczyptą soli.

Mąkę delikatnie przesiej do maślanej masy i wymieszaj łyżką, a następnie, gdy ciasto nieco ostygnie za pomocą dłoni. Ciasto powinno być puszyste i lekko klejące.

Ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1,5 h.

Kostkę masła pokrój na małe kawałki i za pomocą rąk rozpłaszcz je nieco. Ułóż je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkuj na cienką masę. Maksymalna grubość to około 2 cm, a brzegi powinny być nieco cieńsze.

Masło wstaw do lodówki na 30 minut.

Wyjmij z lodówki ciasto i masło. Masło ułóż na środku ciasta.

Rogi ciasta zawiń na masło i sklej ze sobą

Ciasto rozwałkuj na dłuższy prostokąt. Ciasto złóż na 3 części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5 h.

Ciasto rozwałkuj ponownie na długi prostokąt i złóż na 3 części. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 h. Postępuj tak kolejne 4 razy.

Po ostatnim razie rozwałkuj ciasto na 1 cm. Możesz użyć go do dowolnych wypieków.

Pâte feuilletée podane na posypanej mąką stolnicy.
pâte feuilletée
Koszt przygotowania dania
6.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2518 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Pâte feuilletée - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pâte feuilletée

Pâte feuilletée, to nic innego jak ciasto francuskie. To przygotowywane w domu jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom masła. To domowe ciasto francuskie jest tak szybkie i łatwe, a także o wiele lepsze niż kupione w sklepie arkusze ciasta francuskiego. Będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zrobiłeś go wcześniej! Dowiedz się, jak je zrobić i używaj go we wszystkich przepisach, które wymagają puszystego, maślanego ciasta. Ciasto francuskie, znane również jako pâte feuilletée, to ciasto wytwarzane przez laminowanie. Mrożone arkusze ciasta francuskiego są łatwe do kupienia w sklepie, ale po wypróbowaniu tego szybkiego przepisu na domowe ciasto francuskie nigdy nie będziesz chciał wracać do kupionego w sklepie. Dzięki jakości użytych składników naprawdę poczujesz różnicę, gdy zrobisz ciasto francuskie od podstaw.

Przepis na pâte feuilletée to doskonałe rozwiązanie na pyszny domowy wypiek, który będzie stanowił dobrą bazę wielu innych dań.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pâte feuilletée, by było domowe, a przy tym łatwe, to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepsze ciasto francuskie. W dodatku wszystkie składniki są łatwo dostępne, wiec na pewno masz je już w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych przepisów na smaczne dania. Choć bez problemu można kupić je w każdym sklepie, to jednak najlepiej smakuje to przygotowane w domu. To ciasto jest kruche, chrupiące i maślane, podobnie jak klasyczne ciasto francuskie, które wymaga czasu i dużo wałkowania. Kolejną zaletą jest to, że możesz napełnić je dowolnym nadzieniem, które odpowiada Twoim upodobaniom, od pikantnych po słodkie. Jeśli nie udało ci się go zużyć w całości, to nic nie szkodzi, to ciasto nie psuje się po jednym dniu. Możesz przechowywać domowe ciasto francuskie w lodówce przez kilka dni. Upewnij się jednak, że jest zapakowane w plastikową folię. Możesz je również zamrozić. Dobrze zawiń je w folię i umieść w torbie lub pojemniku do zamrażania. W takich warunkach może być przechowywane w zamrażarce do miesiąca.

Wartości odżywcze pâte feuilletée

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(452g)
Energia (kalorie)
557.19 kcal
2518.50 kcal
Białko
6.80 g
30.73 g

Węglowodany w pâte feuilletée

Na 100g
Na porcję
(452g)
Węglowodany
32.25 g
145.75 g
Węglowodany przyswajalne
32.25 g
145.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(452g)
Tłuszcz
45.59 g
206.05 g
Tłuszcze nasycone
30.98 g
140.02 g
Tłuszcze nienasycone
14.61 g
66.03 g

Witaminy w przepisie na pâte feuilletée

Na 100g
Na porcję
(452g)
Witamina B6
0.04 mg
0.16 mg
Tiamina
0.43 mg
1.92 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.95 mg
Niacyna
2.92 mg
13.22 mg
Foliany
65.82 µg (mcg)
297.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pâte feuilletée

Na 100g
Na porcję
(452g)
Sód
179.09 mg
809.50 mg
Potas
69.50 mg
314.16 mg
Wapń
21.79 mg
98.48 mg
Fosfor
68.14 mg
308.00 mg
Magnez
17.00 mg
76.82 mg
Żelazo
2.47 mg
11.16 mg
Cynk
0.52 mg
2.35 mg
Miedź
0.10 mg
0.43 mg
Mangan
0.33 mg
1.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pâte feuilletée 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pâte feuilletée

Lista alergenów dla pâte feuilletée przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania pâte feuilletée

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na pâte feuilletée
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób