Jak zrobić ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to jedno z bardziej skomplikowanych wyrobów domowych. Do jego przygotowania potrzebujesz:

- masła,

- mąki,

- soli.

A więc jak zrobić ciasto francuskie?

1. 1/4 masła roztop w rondelku.

2. Wymieszaj masło z 2/3 szklanki wody i szczyptą soli. Dodaj przesianą mąkę.

3. Ciasto dobrze schłodź.

4. Ciasto złóż na 2 części, a pomiędzy włóż cienkie plasterki masła. Wałkiem wmasuj masło w ciasto.

5. Ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce.

6. Ciasto składaj na kolejne części, wmasowując pozostałe części masła. Po każdej warstwie masła wsadź ciasto lodówki na 30 minut.

7. Po ostatnim razie rozwałkuj ciasto na 1 cm. Możesz użyć go do dowolnych wypieków.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić ciasto francuskie?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić ciasto francuskie? Co jeszcze warto wiedzieć?

To przygotowywane w domu jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom masła. To domowe ciasto francuskie jest tak szybkie i łatwe, a także o wiele lepsze niż kupione w sklepie arkusze ciasta francuskiego. Będziesz się zastanawiać, dlaczego nie zrobiłeś go wcześniej! Dowiedz się, jak je zrobić i używaj go we wszystkich przepisach, które wymagają puszystego, maślanego ciasta. Ciasto francuskie, znane również jako pâte feuilletée, to ciasto wytwarzane przez laminowanie. Mrożone arkusze ciasta francuskiego są łatwe do kupienia w sklepie, ale po wypróbowaniu tego szybkiego przepisu na domowe ciasto francuskie nigdy nie będziesz chciał wracać do kupionego w sklepie. Dzięki jakości użytych składników naprawdę poczujesz różnicę, gdy zrobisz ciasto francuskie od podstaw.

Ciasto francuskie to jedno z bardziej skomplikowanych wyrobów domowych. Przepis na ciasto francuskie może wydawać się nieco skomplikowany, jednak w skrócie potrzeba wmasować kostkę masła we wcześniej przygotowane ciasto bazowe. Do jego przygotowania potrzebujesz:

- masła,

- mąki,

- soli.

To bazowe składniki, które na pewno masz już w swoim domu, a jeśli nie to łatwo znajdziesz je w każdym sklepie.

A więc jak zrobić ciasto francuskie samemu w domu?

1. 1/4 masła roztop w rondelku.

2. Wymieszaj masło z 2/3 szklanki wody i szczyptą soli. Dodaj przesianą mąkę.

3. Ciasto dobrze schłodź.

4. Ciasto złóż na 2 części, a pomiędzy włóż cienkie plasterki masła. Wałkiem wmasuj masło w ciasto.

5. Ciasto schłodź przez 30 minut w lodówce.

6. Ciasto składaj na kolejne części, wmasowując pozostałe części masła. Po każdej warstwie masła wsadź ciasto lodówki na 30 minut.

7. Po ostatnim razie rozwałkuj ciasto na 1 cm. Możesz użyć go do dowolnych wypieków.

Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest ta dotycząca tego, jak wałkować ciasto. Jednak wystarczy tylko trochę cierpliwości, by udało się przygotować to ciasto samodzielnie. Ciasto francuskie bez problemu można dostać w każdym sklepie, nawet tym mniejszym. Jednak zwykle mają one niezbyt dobre składy. Najlepsze jest bezsprzecznie to domowe. Najlepiej znaleźć na nie prosty, ale sprawdzony przepis.

Teraz gdy już wiesz, jak przygotować domowe i łatwe ciasto francuskie, możesz poszukać ciekawych inspiracji na jego wykorzystanie. Znajdziesz je poniżej. Ciasto francuskie można wykorzystywać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. To doskonały pomysł na:

- słone przekąski,

- paszteciki,

- słodkie ciasteczka,

- tartę na słodko i słono.

To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych przepisów na smaczne dania. Choć bez problemu można kupić je w każdym sklepie, to jednak najlepiej smakuje to przygotowane w domu. To ciasto jest kruche, chrupiące i maślane, podobnie jak klasyczne ciasto francuskie, które wymaga czasu i dużo wałkowania. Kolejną zaletą jest to, że możesz napełnić je dowolnym nadzieniem, które odpowiada Twoim upodobaniom, od pikantnych po słodkie. Jeśli nie udało ci się go zużyć w całości, to nic nie szkodzi, to ciasto nie psuje się po jednym dniu. Możesz przechowywać domowe ciasto francuskie w lodówce przez kilka dni. Upewnij się jednak, że jest zapakowane w plastikową folię. Możesz je również zamrozić. Dobrze zawiń je w folię i umieść w torbie lub pojemniku do zamrażania. W takich warunkach może być przechowywane w zamrażarce do miesiąca.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto