Pasztet z grochu

Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasztet z grochu na talerzu
Pasztet z grochu
Pasztet nie zawsze musi być przygotowany z mięsa, bardzo często przygotowuje się wege pasztety, które są równie pyszne, jak tradycyjna wersja.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
65 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Groch (nasiona) (500 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz

Przepis na pasztet z grochu krok po kroku

Groch dokładnie opłucz, a następnie zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin.

Gotuj groch do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Odcedź i odstaw do ostudzenia.

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj pozostałe warzywa.

Dopraw całość do smaku.

Ostudzone warzywa zmiksuj w blenderze. Dodaj ugotowany groch i ponownie zmiksuj.

Do zmiksowanej masy dodaj jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przełóż masę pasztetową do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60-70 minut, aż wierzch pasztetu będzie złocisty.

Jak oceniasz przepis na pasztet z grochu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pasztetu z grochu

Pasztet zazwyczaj kojarzy nam się z mięsem, dzisiaj jednak przedstawię ci mój przepis na wegetariański pasztet z grochu, który powstanie bez mięsa za to ze sporą ilością warzyw. Koniecznie poznaj mój przepis na smaczny dodatek do pieczywa. Groch to roślina strączkowa, która jest bogatym źródłem składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Białko to jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie.

Zawiera dużo błonnika, co może pomóc w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego poprzez regulację perystaltyki jelitowej i zapobieganie zaparciom. Groch jest bogaty w witaminy z grupy B (takie jak kwas foliowy, niacyna, tiamina) oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i potas.

Ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu, co jest korzystne dla diabetyków. Dzięki obecności węglowodanów złożonych groch może dostarczyć długotrwałej energii, co jest przydatne dla osób aktywnych fizycznie.

Zatem, jak zrobić pasztet z grochu?

Groch dokładnie opłucz, a następnie zalej wodą i pozostaw do namoczenia na kilka godzin. Gotuj groch do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Odcedź i odstaw do ostudzenia. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj pozostałe warzywa. Dopraw całość do smaku. Ostudzone warzywa zmiksuj w blenderze. Dodaj ugotowany groch i ponownie zmiksuj. Do zmiksowanej masy dodaj jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż masę pasztetową do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60-70 minut, aż wierzch pasztetu będzie złocisty.

Mój przepis na pasztet z grochu jest dobry do spożycia.

Powstał on z grochu i warzyw oraz z jajkiem śmiało możesz go również przygotować z pieczarkami. Będzie to idealny pomysł na urozmaicenie swojego menu.

Alergeny w pasztecie z grochu

Lista alergenów dla pasztetu z grochu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu z grochu

na 100g gotowej potrawy

Wege pasztet możesz równie przygotować z ciecierzycy lub soczewicy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
131.00
65.50
Białko (g)
5.65
2.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
18.23
9.12
Węglowodany przyswajalne (g)
14.60
7.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.63
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.19
2.09
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
0.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.07
1.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.53
0.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
0.77
Cholesterol (mg)
33.00
16.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
102.10
51.05
Witamina B6 (mg)
0.46
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.05
Witamina C (mg)
3.79
1.90
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.09
Witamina E (mg)
0.71
0.36
Retinol (µg (mcg))
14.19
7.10
Tiamina (mg)
0.18
0.09
Ryboflawina (mg)
0.11
0.06
Niacyna (mg)
0.93
0.46
Foliany (µg (mcg))
97.73
48.86
Beta karoten (µg (mcg))
885.85
442.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
177.48
88.74
Potas (mg)
228.54
114.27
Wapń (mg)
45.59
22.79
Fosfor (mg)
110.73
55.37
Magnez (mg)
31.14
15.57
Żelazo (mg)
1.79
0.90
Cynk (mg)
0.81
0.41
Miedź (mg)
0.16
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu z grochu 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu z grochu

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groch (nasiona)
500 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Koszt składników
32.30