Paszteciki z mięsem i pieczarkami

Opublikowano: 12.08.2022 r., 15:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paszteciki z mięsem na desce
Paszteciki z mięsem i pieczarkami
Paszteciki z mięsem i pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do barszczu lub przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną przekąskę.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
406 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Masło (60 g)
  • Mleko 3,2% (400 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami krok po kroku

W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści.

Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki.

Zdejmij z ognia i wlej mleko.

Wymieszaj dokładnie rózgą.

Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut.

Na patelnię dodaj mięso.

Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem.

Smaż mięso przez 6-7 minut.

Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj.

Ciasto francuskie pokrój w paski.

Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek.

Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z mięsem i pieczarkami

Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Smaczne paszteciki przygotować można na bazie ciasta drożdżowego lub francuskiego. Paszteciki świetnie sprawdzą się podane na ciepło z dodatkiem gęstego sosu śmietanowego. Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mięso mielone, pieczarki, cebula, czosnek granulowany, mąka pszenna, masło, mleko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.

Jak zrobić paszteciki z mięsem i pieczarkami? W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści. Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie rózgą. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem. Smaż mięso przez 6-7 minut. Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj. Ciasto francuskie pokrój w paski. Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek. Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując najlepsze paszteciki sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Pyszne paszteciki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne paszteciki świetnie komponują się podane jako dodatek do barszczu lub zupy jarzynowej.

Alergeny w pasztecikach z mięsem i pieczarkami

Lista alergenów dla pasztecików z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze pasztecików z mięsem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Paszteciki zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie są dobrym wyborem dla osób z problemami metabolizmu węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
254.09
406.54
Białko (g)
6.86
10.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
15.97
25.55
Węglowodany przyswajalne (g)
15.32
24.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
18.27
29.23
Tłuszcze nasycone (g)
7.40
11.84
Tłuszcze nienasycone (g)
10.86
17.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.82
14.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.04
3.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.96
38.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
33.20
53.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.96
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.48
51.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.75
4.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.62
47.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.83
14.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
81.91
131.06
Potas (mg)
176.56
282.50
Wapń (mg)
38.34
61.34
Fosfor (mg)
94.20
150.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.95
22.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.09
1.75
Cynk (mg)
0.78
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z mięsem i pieczarkami 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z mięsem i pieczarkami

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Mleko 3,2%
400 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
43.50