Paszteciki z mięsem i pieczarkami
- Ciasto francuskie (400 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Masło (60 g)
- Mleko 3,2% (400 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami krok po kroku
W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści.
Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki.
Zdejmij z ognia i wlej mleko.
Wymieszaj dokładnie rózgą.
Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut.
Na patelnię dodaj mięso.
Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem.
Smaż mięso przez 6-7 minut.
Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj.
Ciasto francuskie pokrój w paski.
Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek.
Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
-
Paszteciki z mięsem
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Pasztet z mięsa z rosołu
-
Paszteciki szczecińskie
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem
-
Paszteciki krucho drożdżowe
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki z mięsem z rosołu
-
Farsz do pasztecików
-
Kruche paszteciki z mięsem
-
Paszteciki z mięsem i kapustą
-
Farsz do pasztecików z mięsa mielonego
-
Pasztet z mięsa z rosołu do słoików
-
Paszteciki z mięsem
Więcej informacji na temat pasztecików z mięsem i pieczarkami
Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do zupy. Smaczne paszteciki przygotować można na bazie ciasta drożdżowego lub francuskiego. Paszteciki świetnie sprawdzą się podane na ciepło z dodatkiem gęstego sosu śmietanowego. Przepis na paszteciki z mięsem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, mięso mielone, pieczarki, cebula, czosnek granulowany, mąka pszenna, masło, mleko, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy.
Jak zrobić paszteciki z mięsem i pieczarkami? W garnku umieść masło i podgrzej, aż się rozpuści. Do masła dodaj mąkę pszenną i połącz oba składniki. Zdejmij z ognia i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie rózgą. Dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez 4-5 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli pieczarki i smaż przez 4-5 minut. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz czosnkiem. Smaż mięso przez 6-7 minut. Połącz mięso z sosem beszamelowym i wymieszaj. Ciasto francuskie pokrój w paski. Na każdym umieść farsz z mięsa i pieczarek. Zwiń brzegi i ułóż paszteciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując najlepsze paszteciki sprawdzą się podane na wiele różnych okazji. Pyszne paszteciki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Smaczne paszteciki świetnie komponują się podane jako dodatek do barszczu lub zupy jarzynowej.
Alergeny w pasztecikach z mięsem i pieczarkami
Lista alergenów dla pasztecików z mięsem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze pasztecików z mięsem i pieczarkami
Paszteciki z mięsem i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Paszteciki zawierają sporą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie są dobrym wyborem dla osób z problemami metabolizmu węglowodanów.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.