Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów

Opublikowano: 02.05.2022 r., 22:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów podana w misce.
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji mega prosta w przygotowaniu.
Przygotowanie 5 min
241 kcal
Kcal w porcji
56 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Nasiona słonecznika (150 g)
  • Suszone pomidory (200 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Sok cytrynowy (10 ml)
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (25 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kminek mielony, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
blender

Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów krok po kroku

Do misy blendera dodaj wszystkie składniki.

Całość zblenduj na gładką masę.

Pastę dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów

Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji mega prosta w przygotowaniu.

Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów to dobra opcja dla każdego, kto chce stworzyć ciekawy dodatek do chleba. Do jego wykonania wystarczy tylko dobry robot kuchenny. Gdy się go nie posiada można też, wykorzystać, ostry nóż, który pozwala na posiekanie drobno całości. Jednak jest to nieco bardziej pracochłonne. Do tego przepisu najlepiej jest używać suszonych pomidorów w oleju. Ich smak jest bardziej intensywny. W dodatku całość łatwiej się blenduje. Najlepiej kupić pomidory w oliwie, która zawiera sporo zdrowych tłuszczów. Taka przekąska jest świetną alternatywą dla mięsnych dodatków. Ma zdecydowanie mniej kalorii. Nie zawiera też nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na cały organizm. To lepsza opcja dla każdego, kto szuka ciekawego przepisu na prostą przekąskę. Jej stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. To tak prosta potrawa, że na jej przygotowanie poświęcisz nie więcej niż 15 minut. Można podawać ją na pieczywie, ale także bez żadnych dodatków. Jest smaczna ostra, po prostu fantastyczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów, która będzie smaczna, a przy okazji dobra dla zdrowia to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pasta jest tak pyszna, że wspaniale sprawdzi się na co dzień w każdym menu. To idealny wybór nawet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Całość jest smaczna, a także niezwykle aromatyczna. Głównie to zasługa wspaniałych suszonych pomidorów. To w 100% zdrowa wege przystawka. Całość zabiera tylko kilka chwil na przygotowanie. Najważniejszym jej punktem są oczywiście suszone pomidory. To produkt, który nie pojawia się na stołach zbyt często. Pomidory zwyczaj pojawiają się tylko w formie surowej, jednak ta suszona również jest bardzo smaczna. Różni się smakiem, jest on bardziej intensywny, wpadający w umami. Dzięki temu już ich niewielki dodatek sprawi, że całe danie jest niezwykle smacznie. W tym wypadku stanowią one podstawę całego dania, przez co jest ono naprawdę wyjątkowe.

Alergeny w paście ze słonecznika i suszonych pomidorów

Lista alergenów dla pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów

Wartości odżywcze pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kcal)
431.62
241.71
Białko (g)
15.92
8.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany (g)
34.23
19.17
Węglowodany przyswajalne (g)
24.30
13.61
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.52
5.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz (g)
29.90
16.74
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
3.24
Tłuszcze nienasycone (g)
24.12
13.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.50
8.12
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.37
5.25
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina A (µg (mcg))
20.56
11.51
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.64
0.36
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.79
11.08
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.61
0.90
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.74
0.41
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.19
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.83
3.82
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
106.43
59.60
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
243.08
136.12
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód (mg)
52.26
29.26
Potas (mg)
1753.88
982.17
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Wapń (mg)
81.17
45.45
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
383.50
214.76
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Magnez (mg)
195.52
109.49
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
5.91
3.31
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.59
1.45
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Miedź (mg)
1.24
0.70
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Mangan (mg)
1.53
0.86
Brak danych dla: płatki drożdżowe nieaktywne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nasiona słonecznika
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Suszone pomidory
200 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Sok cytrynowy
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Płatki drożdżowe nieaktywne
25 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 25 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
50.00