Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
- Nasiona słonecznika (150 g)
- Suszone pomidory (200 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Sok cytrynowy (10 ml)
- Płatki drożdżowe nieaktywne (25 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów krok po kroku
Do misy blendera dodaj wszystkie składniki.
Całość zblenduj na gładką masę.
Pastę dopraw do smaku.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji mega prosta w przygotowaniu.
Przepis na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów to dobra opcja dla każdego, kto chce stworzyć ciekawy dodatek do chleba. Do jego wykonania wystarczy tylko dobry robot kuchenny. Gdy się go nie posiada można też, wykorzystać, ostry nóż, który pozwala na posiekanie drobno całości. Jednak jest to nieco bardziej pracochłonne. Do tego przepisu najlepiej jest używać suszonych pomidorów w oleju. Ich smak jest bardziej intensywny. W dodatku całość łatwiej się blenduje. Najlepiej kupić pomidory w oliwie, która zawiera sporo zdrowych tłuszczów. Taka przekąska jest świetną alternatywą dla mięsnych dodatków. Ma zdecydowanie mniej kalorii. Nie zawiera też nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na cały organizm. To lepsza opcja dla każdego, kto szuka ciekawego przepisu na prostą przekąskę. Jej stworzenie zajmuje tylko kilka chwil. To tak prosta potrawa, że na jej przygotowanie poświęcisz nie więcej niż 15 minut. Można podawać ją na pieczywie, ale także bez żadnych dodatków. Jest smaczna ostra, po prostu fantastyczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów, która będzie smaczna, a przy okazji dobra dla zdrowia to ten przepis sprawdzi się idealnie. Pasta jest tak pyszna, że wspaniale sprawdzi się na co dzień w każdym menu. To idealny wybór nawet na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Całość jest smaczna, a także niezwykle aromatyczna. Głównie to zasługa wspaniałych suszonych pomidorów. To w 100% zdrowa wege przystawka. Całość zabiera tylko kilka chwil na przygotowanie. Najważniejszym jej punktem są oczywiście suszone pomidory. To produkt, który nie pojawia się na stołach zbyt często. Pomidory zwyczaj pojawiają się tylko w formie surowej, jednak ta suszona również jest bardzo smaczna. Różni się smakiem, jest on bardziej intensywny, wpadający w umami. Dzięki temu już ich niewielki dodatek sprawi, że całe danie jest niezwykle smacznie. W tym wypadku stanowią one podstawę całego dania, przez co jest ono naprawdę wyjątkowe.
Alergeny w paście ze słonecznika i suszonych pomidorów
Lista alergenów dla pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów
Wartości odżywcze pasty ze słonecznika i suszonych pomidorów
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(56g)
Węglowodany
(56g)
Tłuszcze
(56g)
Witaminy
(56g)
Składniki mineralne
(56g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.