Pasta z bakłażana po grecku

Opublikowano: 24.03.2022 r., 15:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażanowa pasta na chleb
Pasta z bakłażana po grecku
Pasta z bakłażana po grecku to świetny pomysł na szybki i zdrowy dodatek do chleba. Pyszna pasta sprawdzi się podana na śniadanie. Można ją także dodać do naleśników lub krakersów.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
266 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bakłażan - 2 średnie sztuki (600 g)
  • Tahini (pasta sezamowa) (50 g)
  • Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na pasta z bakłażana po grecku krok po kroku

Bakłażana umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Bakłażany wystudź i obierz ze skórki.

Miąższ bakłażana umieść w malakserze.

Dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę, liście mięty, dopraw solą, pieprzem i oregano.

Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na pasta z bakłażana po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pasty z bakłażana po grecku

Pasta z bakłażana po grecku to wspaniały pomysł na pyszny domowy dodatek do kanapek. Jarska pasta świetnie sprawdzi się dla wegetarian. Można ją podać na śniadanie lub jako przekąskę z warzywami lub pełnoziarnistymi krakersami. Przepis na pastę z bakłażana po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cytryna, oliwa z oliwek, mięta, oregano, pasta tahini.

Jak zrobić pastę z bakłażana po grecku? Bakłażana umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Bakłażany wystudź i obierz ze skórki. Miąższ bakłażana umieść w malakserze. Dodaj sok z cytryny, tahini, oliwę, liście mięty, dopraw solą, pieprzem i oregano. Rozdrobnij do powstania gładkiej pasty. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Błonnik pokarmowy ma bardzo dobry wpływ na pracę naszych jelit. Błonnik pomaga obniżyć stężenie glukozy we krwi. Błonnik spożywany regularnie zapobiega zaparciom. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Dobry bakłażan ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pasta sezamowa zwana tahini jest bogata w białko. Jest źródłem dobrej jakości tłuszczów jedno- i wielonienasyconych. Sezam ma niski indeks glikemiczny i jest nasionem zawierającym dość sporo błonnika. Jest też dobrym źródłem potasu i fosforu. Pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi oraz ma właściwości przeciwzapalne

Podsumowując pyszna pasta sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Pastę można dodać do kanapek. Świetnie sprawdza się także jako farsz do naleśników. Zdrowa pasta do chleba jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pastę można wzbogacić dodatkiem świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę lub cebuli. Nada to jej bardziej wyrazistego smaku.

Alergeny w paście z bakłażana po grecku

Lista alergenów dla pasty z bakłażana po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tahini (pasta sezamowa)

Wartości odżywcze pasty z bakłażana po grecku

na 100g gotowej potrawy

Pasta z bakłażana po grecku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszna pasta jest niskokaloryczna i zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe. Świetnie nadaje się dla osób na diecie redukcyjnej oraz dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
177.53
266.30
Białko (g)
1.92
2.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
6.12
9.17
Węglowodany przyswajalne (g)
3.10
4.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.02
4.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.06
25.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
4.39
Tłuszcze nienasycone (g)
14.14
21.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.10
16.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.03
4.55
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
1.00
1.50
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.76
2.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.18
3.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.17
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Niacyna (mg)
0.88
1.32
Foliany (µg (mcg))
24.13
36.20
Beta karoten (µg (mcg))
13.87
20.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
9.53
14.30
Potas (mg)
210.93
316.40
Wapń (mg)
35.73
53.60
Fosfor (mg)
68.00
102.00
Magnez (mg)
17.53
26.30
Żelazo (mg)
0.86
1.28
Cynk (mg)
0.44
0.65
Miedź (mg)
0.17
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z bakłażana po grecku 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z bakłażana po grecku

Koszt składników
34.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
600 g
2 średnie sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 600 g
Tahini (pasta sezamowa)
50 g
9.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 1
2.43
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
34.60