Parfait

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Parfait podany z dodatkiem owoców w ozdobnych słoiczkach.
Parfait
Parfait to doskonały pomysł na pyszny deser. Pochodzi on z Francji, wymyślony został w XIX wieku ubiegłego stulecia. Koniecznie wypróbuj naszą wersję wspaniałego deseru.
Przygotowanie 10 min
Czas kąpieli wodnej 20 min
798 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% 3 niepełne szklanki (700 g)
  • Cukier (250 g)
  • Chałwa (200 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
  • Maliny (400 g)
  • Borówka amerykańska (400 g)
  • Migdały - płatki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wysoki kielich

Przepis na parfait krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany.

W rondlu podgrzej śmietanę i dodaj do niej pokruszoną na kawałki chałwę.

Zagotuj śmietanę, zmniejsz ogień i cienką stróżką wlewaj do niej masę z jajek, cały czas mieszaj.

Krem powinien zgęstnieć.

Wystudź krem.

Upraż płatki migdałów.

Krem przełóż do kielicha, na wierzch umieść jogurt grecki, owoce i płatki migdałów.

Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na parfait
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat parfait

Parfait to z języka słowo oznaczające doskonały. Doskonały deser to dla każdego z nas oznacza zupełnie coś innego. Jedni z zaś wolą desery z owocami inni z czekoladą. Chałwowe parfait również znajdzie swoich amatorów. Występują dwie wersje deseru pierwsza pochodząca z Francji to krem podany w pucharku bez dodatków, druga natomiast to wersja Amerykańska, która jest bogata w różne dodatki ożywiające słodki deser. Można je podać na imprezę jako deser. Parfait podaje się w wysokim kielichu z dodatkami takimi jak owoce, czekolada czy granola. Przepis na parfait jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienie deseru potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: śmietana kremówka, jogurt grecki, jajka, cukier, chałwa, maliny, borówki, truskawki, płatki migdałów.

Jak zrobić parfait? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania puszystej piany. W rondlu podgrzej śmietanę i dodaj do niej pokruszoną na kawałki chałwę. Zagotuj śmietanę, zmniejsz ogień i cienką stróżką wlewaj do niej masę z jajek, cały czas mieszaj. Krem powinien zgęstnieć. Wystudź krem. Upraż płatki migdałów. Krem przełóż do kielicha, na wierzch umieść jogurt grecki, owoce i płatki migdałów. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.

Jajka będące bazą deseru są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jajka zawierają bardzo dużą ilość cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Między innymi są świetnym źródłem żelaza, wapnia, potasu czy miedzi. Witaminy zawarte w jajku takie jak witamina A, D czy E, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmy. Żółtko jaja zawiera także zeaksantynę i luteinę, które wspomagają prawidłową pracę naszych oczu.

Podsumowując pyszny parfait to świetny pomysł na szybki deser. Smaczny krem można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Krem chałwowy jest dobry jako dodatek do lekko kwaśnych owoców. Domowy deser możesz przygotować także z innymi dodatkami takimi jak czekolada czy truskawki. Parfait z czekoladą świetnie sprawdzi się z dodatkiem wiśni lub duszonych w winie śliwek.

Alergeny w parfait

Lista alergenów dla parfait przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chałwa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki

Wartości odżywcze parfait

na 100g gotowej potrawy

Parfait to słodki domowy deser zawierający dużą ilość cukru. Parfait to kaloryczny deser, którego unikać powinny osoby chorujące na cukrzycę lub będące na diecie redukcyjnej. Możesz zastąpić połowę dodanego do deseru cukru na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
234.98
798.93
Białko (g)
5.33
18.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
19.29
65.60
Węglowodany przyswajalne (g)
16.77
57.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.53
8.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
15.51
52.72
Tłuszcze nasycone (g)
11.44
38.88
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
13.84
Cholesterol (mg)
44.16
150.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
34.98
118.92
Wapń (mg)
41.34
140.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny parfait 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania parfait

Koszt składników
117.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
700 g
3 niepełne szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
10.50
Za 700 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Chałwa
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
300 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Borówka amerykańska
400 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
19.20
Za 400 g
Migdały - płatki
200 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
18.75
Za 200 g
Koszt składników
117.20