Papryka z miodem

Opublikowano: 25.07.2023 r., 11:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka z miodem znajduje się w słoikach.
Papryka z miodem
Papryka z miodem to doskonała propozycja na pyszne przetwory z papryki. Warto podać ją jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
96 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona - 10 średnich sztuk (2000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Miód (70 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na paprykę z miodem krok po kroku

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości około 2 cm.

Paprykę ułóż szczelnie w wyparzonych słoikach.

Do każdego słoika z papryką dodaj 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę gorczycy.

Do garnka wlej 4 szklanki wody i ocet. Następnie dodaj miód, cukier oraz 1 łyżkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gorącą zalewą zalej paprykę w słoiczku.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na paprykę z miodem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat papryki z miodem

Papryka z miodem to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Papryka czerwona z miodem to sprawdzony dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Zalewa miodowa nadaje papryce charakterystyczny, delikatnie słodki smak. Przepis na paprykę z miodem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: papryka czerwona, ocet spirytusowy, miód, cukier, sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek oraz gorczyca.

A jak zrobić paprykę z miodem? Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski o grubości około 2 cm. Paprykę ułóż szczelnie w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika z papryką dodaj 2 ząbki czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego oraz 1 łyżeczkę gorczycy. Do garnka wlej 4 szklanki wody i ocet. Następnie dodaj miód, cukier oraz 1 łyżkę soli. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gorącą zalewą zalej paprykę w słoiczku. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód co zawiera także składniki mineralne i witaminy, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując smaczna papryka z miodem to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Najlepsza papryka jest dobra do spożycia dopiero po kilku dniach od przygotowania. Produkty niezbędne do zrobienia przetworów z papryki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w papryce z miodem

Lista alergenów dla papryki z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze papryki z miodem

na 100g gotowej potrawy

Papryka z miodem to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Paprykę warto podać jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
48.05
96.10
Białko (g)
0.83
1.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.49
22.97
Węglowodany przyswajalne (g)
9.75
19.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
3.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.28
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
129.75
259.50
Witamina B6 (mg)
0.24
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
105.55
211.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.31
2.61
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Niacyna (mg)
0.81
1.63
Foliany (µg (mcg))
38.07
76.15
Beta karoten (µg (mcg))
1342.15
2684.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.67
7.34
Potas (mg)
176.17
352.35
Wapń (mg)
6.62
13.24
Fosfor (mg)
22.02
44.03
Magnez (mg)
10.08
20.16
Żelazo (mg)
0.37
0.75
Cynk (mg)
0.21
0.43
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki z miodem 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki z miodem

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
2000 g
10 średnich sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 8
36.00
Za 2000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Miód
70 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 70 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
56.50