Panzerotto

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panzerotto na czarnym talerzu
Panzerotto
Panzerotto to fast-food wywodzący się z kuchni włoskiej. Pierogi z nadzieniem smażone na głębokim tłuszczu świetnie sprawdzą się jako smaczny posiłek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 5 min
1592 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Ser mozzarella light (240 g)
  • Passata pomidorowa (200 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miseczka, ręcznik papierowy

Przepis na panzerotto krok po kroku

Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.

Do drugiej miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zawartość miseczki z drożdżami, oliwę z oliwek oraz wodę z solą. Przy pomocy robota kuchennego wyrób elastyczne ciasto.

Ciasto przełóż na posypanym mąką blat i wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, aż będzie gładkie.

Wyrobione ciasto podzielna 10 równych części i uformuj z nich kulki, które ułóż na stolnicy.

Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski.

Następnie do miski z mozzarellą dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, łyżeczkę bazylii oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.

Na każdy placek nałóż porcję farszu, pierogi złóż na pół i zlep ich brzegi tworząc falbankę.

W wysokim garnku rozgrzej olej i smaż na nim pierogi z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Usmażone pierogi przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe pierogi podawaj na ciepło lub na zimno.

Jak oceniasz przepis na panzerotto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat panzerotto

Panzerotto to tradycyjne włoskie danie, które serwowane jest jako fast food. Panzerotto to doskonały pomysł na domowe danie obiadowe lub przekąskę, którą można zaserwować podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na panzerotto jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą nastepujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, oliwa z oliwek, cukier, mozzarella light, Passata pomidorowa, olej rzepakowy oraz przyprawy.

Jak zrobić panzerotto? Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do drugiej miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zawartość miseczki z drożdżami, oliwę z oliwek oraz wodę z solą. Przy pomocy robota kuchennego wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przełóż na posypanym mąką blat i wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto podzielna 10 równych części i uformuj z nich kulki, które ułóż na stolnicy. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski. Następnie do miski z mozzarellą dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, łyżeczkę bazylii oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki. Na każdy placek nałóż porcję farszu, pierogi złóż na pół i zlep ich brzegi tworząc falbankę. W wysokim garnku rozgrzej olej i smaż na nim pierogi z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.

Pomidory zawierają witaminy oraz składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując smaczne panzerotto to doskonały pomysł na smaczny obiad lub przekąskę. Pyszne panzerotto są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze panzerotto dobrze smakują również na zimno. Warto pamiętać, że danie jest smażone w głębokim tłuszczu.

Alergeny w panzerotto

Lista alergenów dla panzerotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Wartości odżywcze panzerotto

na 100g gotowej potrawy

Panzerotto to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie obiadowe. Stanowi doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
482.62
1592.64
Białko (g)
9.32
30.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
27.41
90.45
Węglowodany przyswajalne (g)
27.02
89.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
37.52
123.83
Tłuszcze nasycone (g)
4.87
16.09
Tłuszcze nienasycone (g)
32.65
107.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
164.00
541.20
Potas (mg)
106.99
353.07
Wapń (mg)
124.08
409.45
Żelazo (mg)
2.14
7.06
Szacunkowy indeks glikemiczny panzerotto 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panzerotto

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ser mozzarella light
240 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.68
Za 240 g
Passata pomidorowa
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
500 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
47.00