Panzerotto
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Ser mozzarella light (240 g)
- Passata pomidorowa (200 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (500 ml)
Przepis na panzerotto krok po kroku
Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
Do drugiej miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zawartość miseczki z drożdżami, oliwę z oliwek oraz wodę z solą. Przy pomocy robota kuchennego wyrób elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż na posypanym mąką blat i wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, aż będzie gładkie.
Wyrobione ciasto podzielna 10 równych części i uformuj z nich kulki, które ułóż na stolnicy.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski.
Następnie do miski z mozzarellą dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, łyżeczkę bazylii oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki.
Na każdy placek nałóż porcję farszu, pierogi złóż na pół i zlep ich brzegi tworząc falbankę.
W wysokim garnku rozgrzej olej i smaż na nim pierogi z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
Usmażone pierogi przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Gotowe pierogi podawaj na ciepło lub na zimno.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat panzerotto
Panzerotto to tradycyjne włoskie danie, które serwowane jest jako fast food. Panzerotto to doskonały pomysł na domowe danie obiadowe lub przekąskę, którą można zaserwować podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na panzerotto jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą nastepujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże suszone, oliwa z oliwek, cukier, mozzarella light, Passata pomidorowa, olej rzepakowy oraz przyprawy.
Jak zrobić panzerotto? Do miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj drożdże oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. Do drugiej miseczki wlej pół szklanki wody, dodaj szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zawartość miseczki z drożdżami, oliwę z oliwek oraz wodę z solą. Przy pomocy robota kuchennego wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przełóż na posypanym mąką blat i wyrabiaj ciasto ręcznie, do momentu, aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto podzielna 10 równych części i uformuj z nich kulki, które ułóż na stolnicy. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu. Mozzarellę pokrój w kostkę i włóż do miski. Następnie do miski z mozzarellą dodaj passatę pomidorową, szczyptę soli, łyżeczkę bazylii oraz oregano. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki. Na każdy placek nałóż porcję farszu, pierogi złóż na pół i zlep ich brzegi tworząc falbankę. W wysokim garnku rozgrzej olej i smaż na nim pierogi z obu stron do momentu uzyskania złotego koloru.
Pomidory zawierają witaminy oraz składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując smaczne panzerotto to doskonały pomysł na smaczny obiad lub przekąskę. Pyszne panzerotto są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsze panzerotto dobrze smakują również na zimno. Warto pamiętać, że danie jest smażone w głębokim tłuszczu.
Alergeny w panzerotto
Lista alergenów dla panzerotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze panzerotto
Panzerotto to doskonała propozycja na smaczną przekąskę lub danie obiadowe. Stanowi doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.