Panco

Opublikowano: 22.02.2023 r., 11:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Panco
Panco
Poznaj sprawdzony przepis na panco – to gruba panierka najlepsza do nugetsów z kurczaka. Nie lubisz marnowania żywności? Wykorzystaj do panco czerstwe pieczywo.
Przygotowanie 5 min
Suszenie 10 min
682 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Bułka pszenna czerstwe (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pojemnik zamykany, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na panco krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 250 st C z termoobiegiem, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Bułkę podziel na mniejsze części i rozdrobnij w malakserze tak, by były kawałki bułki wielkości maksymalnie 0,5 cm.

Bułkę wsyp na blaszkę, przygnieć dłoniami i piecz przez 7 minut w nagrzanym piekarniku (mieszaj od czasu do czasu). Panco powinno byś złociste.

Od razu wyjmij panco z piekarnika i przechowuj w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniku.

Jak oceniasz przepis na panco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat panco

Poznaj sprawdzony przepis na panco – to gruba panierka najlepsza do nugetsów z kurczaka. Nie lubisz marnowania żywności? Wykorzystaj do panco czerstwe pieczywo. To dobry pomysł na to, by nie wyrzucać jedzenia tylko wykorzystać je w mądry i pyszny sposób. Ta domowa, japońska panierka panco jest bardzo fajna. Danie z nią jest chrupiące i smaczne. Przepis na panco jest banalny i bardzo szybki. Zawiera proste składniki – wystarczy tylko bułka. Pomysłów na panco nie brakuje – można go użyć na wiele sposobów i nie tylko na obiady. Zobacz, jak zrobić panco.

Panco jest to panierka, która wywodzi się z kuchni japońskiej. Różni się od bułki tartej tym, że panco ma grubsze kawałki, bułka tarta jest bardzo rozdrobniona. Przepis na panco zawiera tylko jeden składnik: bułkę. Wybraną potrawę panieruje się jak w bułce tartej, a następnie smaży na głębokim oleju. Dzięki temu, potrawy w panco są bardzo chrupiące i smaczne. Idealne rozwiązanie na różnego rodzaju przekąski, także na imprezy.

Do tego sprawdzonego przepisu możesz wykorzystać takie składniki, jakich potrzebujesz. Domowa panierka panco może być bezglutenowa. Wystarczy użyć pieczywa bezglutenowego. Tradycyjna panierka panco ma wysoki indeks glikemiczny. By go obniżyć, warto użyć bułki pełnoziarnistej. Dostarczysz tym samym większą ilość błonnika oraz witamin i minerałów.

Jak zrobić panco? Użyj bułek, które są wysuszone. Najlepsza do przepisu na panco jest bułka, która nie jest z kolei za bardzo sucha. Super sprawdza się tu bułka paryska lub tak zwana bułka parówkowa. Bułkę podziel na kawałki i w malakserze rozdrobnij je tak, by kawałki bułki miały maksymalnie do 0,5 cm wielkości. Taką bułkę ułóż na blaszce do pieczenia i susz przez 10 minut. Zamieszaj od czasu do czasu. Gotowe panco przełóż do pojemnika.

Jeżeli nie masz malaksera, możesz rozdrobnić bułkę blenderem albo zetrzeć ją na tarce. Jeśli używasz tarki – uważaj na palce. Łatwo je skaleczyć.

Jak zrobisz panco, najlepszy pomysł na jego wykorzystanie to dodanie go do nugetsów z kurczaka. Jednak nie tylko nugetsy z kurczaka są odpowiednie. Panco pasuje na obiad do mięsa, ryb, owoców morza, sajgonek, warzyw… Można ją wykorzystać w taki sam sposób jak zwykłą bułkę tartą. Pasuje do mięsa każdego rodzaju (zwłaszcza drobiu). Z mięsem ryb czy owoców morza także fajnie się sprawdza. Fantastycznie pasuje także jako panierka do sera. Podwójne panco z serem żółtym lub camembert daje znakomitą przekąskę z ciągnącym się serem. Ten sprawdzony przepis na domową panierkę panco użyj, jak tylko chcesz.

Alergeny w panco

Lista alergenów dla panco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna

Wartości odżywcze panco

na 100g gotowej potrawy

By otrzymać bezglutenowe panco, wykorzystaj pieczywo bez glutenu. By obniżyć indeks glikemiczny użyj pieczywa z pełnego ziarna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
273.00
682.50
Białko (g)
8.60
21.50
Fenyloalanina (mg)
0.42
1.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
46.00
115.00
Węglowodany przyswajalne (g)
42.20
105.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.80
9.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.30
15.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
5.20
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
10.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
7.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
2.77
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.36
0.90
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.43
1.07
Ryboflawina (mg)
0.27
0.68
Niacyna (mg)
4.07
10.18
Foliany (µg (mcg))
60.00
150.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
524.00
1310.00
Potas (mg)
115.00
287.50
Wapń (mg)
176.00
440.00
Fosfor (mg)
104.00
260.00
Magnez (mg)
36.00
90.00
Żelazo (mg)
3.55
8.88
Cynk (mg)
0.90
2.25
Miedź (mg)
0.15
0.38
Mangan (mg)
1.02
2.55
Szacunkowy indeks glikemiczny panco 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania panco

Koszt składników
2.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
250 g
czerstwe
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
1.88
Za 250 g
Koszt składników
2.40