Paluszki surimi

Opublikowano: 22.07.2022 r., 19:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paluszki surimi
Paluszki surimi
Pyszne i szybkie w przygotowaniu paluszki surimi to idealny pomysł na urozmaicenie Twojej diety. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
44 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Dorsz filet - 2 filety (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, barwnik spożywczy, sos ostrygowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, rękaw do pieczenia

Przepis na paluszki surimi krok po kroku

Filet z dorsza rozgnieć widelcem.

Wbij jajko, dodaj sos ostrygowy, cukier, szczyptę soli.

Całość wymieszaj i dodaj skrobię ziemniaczaną.

Masę umieść w rękawie spożywczym.

Uformuj wałek, a wierzch posmaruj barwnikiem.

Całość zwiń ciasno i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na paluszki surimi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat paluszków surimi

Paluszki surimi to nic innego jak pyszny dodatek do wielu dań np. do sałatki, który w domowych warunkach możesz łatwo i szybko przygotować z dowolnego rodzaju ryby.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na paluszki surimi, które przygotujesz w domu.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić paluszki surimi?

Zaopatrz się w dowolny rodzaj ryby, najlepiej jakby to były filety, jajko, skrobia ziemniaczana, cukier, sól, sos ostrygowy i czerwony barwnik.

Oprócz tego potrzebny będzie rękaw spożywczy. W pierwszej kolejności filet z ryby rozgnieć widelcem i dodaj jajko, cukier i sól. Całość wymieszaj z sosem ostrygowym i odrobiną skrobi ziemniaczanej.

Masa powinna być gładka o zbitej konsystencji. Przełóż masę do rękawa i uformuj cienki wałek, który z wierzchu posmarujesz barwnikiem.

Ściśnij rulon i upiecz w piekarniku przez 20-30 minut w 180 st. C.

Na końcu pokrój rulon na mniejsze kawałki, sam widzisz, jak szybkie są paluszki surimi według mojego przepisu. Skoro już wiesz, jak przyrządzić paluszki, wykorzystaj prosty przepis, będzie to dobry pomysł na dodatek do wielu dań.

Alergeny w paluszkach surimi

Lista alergenów dla paluszków surimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko

W przepisie na paluszki surimi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos ostrygowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze paluszków surimi

na 100g gotowej potrawy

Paluszki surimi możesz przygotować z dowolnej ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
111.57
44.63
Białko (g)
16.20
6.48
Fenyloalanina (mg)
0.59
0.23
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
7.13
2.85
Węglowodany przyswajalne (g)
6.77
2.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
1.63
0.65
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
0.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.48
0.19
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
0.16
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.08
30.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
27.47
10.99
Witamina B6 (mg)
0.26
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
0.33
Witamina C (mg)
1.04
0.42
Witamina D (µg (mcg))
0.95
0.38
Witamina E (mg)
0.65
0.26
Retinol (µg (mcg))
27.47
10.99
Tiamina (mg)
0.08
0.03
Ryboflawina (mg)
0.11
0.04
Niacyna (mg)
1.89
0.75
Foliany (µg (mcg))
12.39
4.96
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
62.77
25.11
Potas (mg)
409.72
163.89
Wapń (mg)
23.11
9.24
Fosfor (mg)
196.22
78.49
Magnez (mg)
31.13
12.45
Żelazo (mg)
0.59
0.23
Cynk (mg)
0.54
0.22
Miedź (mg)
0.04
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny paluszków surimi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluszków surimi

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
2 filety
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
33.50