Paluszki surimi
- Dorsz filet - 2 filety (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na paluszki surimi krok po kroku
Filet z dorsza rozgnieć widelcem.
Wbij jajko, dodaj sos ostrygowy, cukier, szczyptę soli.
Całość wymieszaj i dodaj skrobię ziemniaczaną.
Masę umieść w rękawie spożywczym.
Uformuj wałek, a wierzch posmaruj barwnikiem.
Całość zwiń ciasno i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat paluszków surimi
Paluszki surimi to nic innego jak pyszny dodatek do wielu dań np. do sałatki, który w domowych warunkach możesz łatwo i szybko przygotować z dowolnego rodzaju ryby.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na paluszki surimi, które przygotujesz w domu.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić paluszki surimi?
Zaopatrz się w dowolny rodzaj ryby, najlepiej jakby to były filety, jajko, skrobia ziemniaczana, cukier, sól, sos ostrygowy i czerwony barwnik.
Oprócz tego potrzebny będzie rękaw spożywczy. W pierwszej kolejności filet z ryby rozgnieć widelcem i dodaj jajko, cukier i sól. Całość wymieszaj z sosem ostrygowym i odrobiną skrobi ziemniaczanej.
Masa powinna być gładka o zbitej konsystencji. Przełóż masę do rękawa i uformuj cienki wałek, który z wierzchu posmarujesz barwnikiem.
Ściśnij rulon i upiecz w piekarniku przez 20-30 minut w 180 st. C.
Na końcu pokrój rulon na mniejsze kawałki, sam widzisz, jak szybkie są paluszki surimi według mojego przepisu. Skoro już wiesz, jak przyrządzić paluszki, wykorzystaj prosty przepis, będzie to dobry pomysł na dodatek do wielu dań.
Alergeny w paluszkach surimi
Lista alergenów dla paluszków surimi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
- Jajko
W przepisie na paluszki surimi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos ostrygowy
Wartości odżywcze paluszków surimi
Paluszki surimi możesz przygotować z dowolnej ryby.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.