Pączki pieczone w piekarniku
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże (40 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Marmolada - 1 słoiczek (300 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na pączki pieczone w piekarniku krok po kroku
Połowę mąki przesiej do miski, wlej mleko, dodaj drożdże i cukier.
Wymieszaj i odstaw na 40 minut pod przykryciem.
Dodaj pozostałą ilość mąki i wymieszaj, dodaj żółtka.
Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Podziel ciasto na mniejsze części i uformuj kulki, przykryj pączki i odstaw na 15 minut.
Upiecz pączki w piekarniku przez 20 minut w 180 st.C i pozostaw do ostygnięcia.
Nadziej pączki marmoladą.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polukruj pączki na górze.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Chanuka
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Pączki serowe
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Oponki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Przepisy na tłusty czwartek
Więcej informacji na temat pączków pieczonych w piekarniku
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci pączki pieczone w piekarniku. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.
Zatem, jak zrobić pączki pieczone w piekarniku?
To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, mleko, żółtko, marmolada.
Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Przepis na pączki pieczone w piekarniku sprawdzą się świetnie na tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę do kawy lub deser. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w pączkach pieczonych w piekarniku
Lista alergenów dla pączków pieczonych w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pączków pieczonych w piekarniku
O rodzaju marmolady zadecyduj sam. Możesz użyć też dżemu lub konfiturę.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.