Pączki pieczone w piekarniku

Opublikowano: 04.09.2022 r., 17:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pączki pieczone w piekarniku
Pączki pieczone w piekarniku
Pączki pieczone w piekarniku mają zdecydowanie mniej kalorii niż te smażone. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam jakie są pyszne w smaku.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
215 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże (40 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Marmolada 1 słoiczek (300 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Sok z cytryny 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na pączki pieczone w piekarniku krok po kroku

Połowę mąki przesiej do miski, wlej mleko, dodaj drożdże i cukier.

Wymieszaj i odstaw na 40 minut pod przykryciem.

Dodaj pozostałą ilość mąki i wymieszaj, dodaj żółtka.

Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Podziel ciasto na mniejsze części i uformuj kulki, przykryj pączki i odstaw na 15 minut.

Upiecz pączki w piekarniku przez 20 minut w 180 st.C i pozostaw do ostygnięcia.

Nadziej pączki marmoladą.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polukruj pączki na górze.

Jak oceniasz przepis na pączki pieczone w piekarniku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat pączków pieczonych w piekarniku

Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci pączki pieczone w piekarniku. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.

Zatem, jak zrobić pączki pieczone w piekarniku?

To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, cukier, drożdże, masło, mleko, żółtko, marmolada.

Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Przepis na pączki pieczone w piekarniku sprawdzą się świetnie na tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę do kawy lub deser. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w pączkach pieczonych w piekarniku

Lista alergenów dla pączków pieczonych w piekarniku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pączków pieczonych w piekarniku

na 100g gotowej potrawy

O rodzaju marmolady zadecyduj sam. Możesz użyć też dżemu lub konfiturę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
308.25
215.78
Białko (g)
4.23
2.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
55.49
38.84
Węglowodany przyswajalne (g)
54.73
38.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
8.44
5.91
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
3.70
Tłuszcze nienasycone (g)
3.15
2.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.57
1.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
0.41
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.44
51.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
86.81
60.77
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.14
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
0.94
Witamina D (µg (mcg))
0.45
0.31
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.23
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.27
59.69
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.25
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.15
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
1.74
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
87.34
61.14
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.50
12.25
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
11.16
7.81
Potas (mg)
83.56
58.49
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.66
23.56
Fosfor (mg)
73.73
51.61
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.53
5.97
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.56
1.79
Cynk (mg)
0.64
0.45
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków pieczonych w piekarniku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączków pieczonych w piekarniku

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
40 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marmolada
300 g
1 słoiczek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
4.82
Za 300 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Koszt składników
32.30