Orszada

Opublikowano: 18.08.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orszada podana w szklance. Dookoła niej leżą rozrzucone migdały.
Orszada
Orszada to wspaniała propozycja na domowy orzeźwiający napój dla całej rodziny. Napój na bazie migdałów jest słodki i świetnie sprawdzi się podany na zimno. Konieczne wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
1390 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Migdały (300 g)
  • Cukier 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
malakser, gaza

Przepis na orszada krok po kroku

Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich 1500 ml wody i rozdrobnij.

Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę.

Do płynu dodaj cukier i wymieszaj.

Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na orszada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat orszady

Orszada to bardzo dobry pomysł na pyszny napój domowej roboty dla całej rodziny. Smaczny napój na bazie migdałów sprawdzi się jako dodatek do drinków z dodatkiem alkoholu, a także tych bezalkoholowych. Napój najlepiej podawać schłodzony lub z dodatkiem kostek lodu. Przepis na orszadę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier.

Jak zrobić orszadę? Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich wodę i rozdrobnij. Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę. Do płynu dodaj cukier i wymieszaj. Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Zamiast cukru do napoju, dodać można ksylitolu lub miodu. Ksylitol jest cukrem brzozowym mającym niski indeks glikemiczny. Ksylitol zapobiega powstawaniu próchnicy i dodawany jest do gum do żucia i past do zębów. Ksylitol zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczny domowy migdałowy napój sprawdzi się idealnie w ciepłe letnie dni. Łatwy i szybki do zrobienia napój podawać można z kostkami lodu. Napój sporządzany zazwyczaj z migdałów można przygotować także z innych orzechów takich jak nerkowce, orzechy włoskie czy orzechy laskowe. Napój jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w orszadzie

Lista alergenów dla orszady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze orszady

na 100g gotowej potrawy

Orszada to bardzo dobre źródło składników mineralnych oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Napój jest średnio kaloryczny i dodawać można go do koktajli owocowych zamiast mleka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
556.18
1390.44
Białko (g)
18.71
46.76
Fenyloalanina (mg)
1.00
2.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
30.78
76.94
Węglowodany przyswajalne (g)
19.75
49.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
11.03
27.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
44.07
110.17
Tłuszcze nasycone (g)
5.33
13.33
Tłuszcze nienasycone (g)
38.74
96.84
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.12
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
22.59
56.47
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.19
0.46
Ryboflawina (mg)
1.01
2.52
Niacyna (mg)
3.19
7.99
Foliany (µg (mcg))
38.82
97.06
Beta karoten (µg (mcg))
0.88
2.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.00
2.50
Potas (mg)
647.00
1617.50
Wapń (mg)
237.47
593.68
Fosfor (mg)
424.41
1061.03
Magnez (mg)
238.24
595.59
Żelazo (mg)
3.28
8.20
Cynk (mg)
2.75
6.89
Miedź (mg)
0.91
2.27
Szacunkowy indeks glikemiczny orszady 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania orszady

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
300 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 300 g
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
32.50