Przepis na orszada krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
malakser, gaza

Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich 1500 ml wody i rozdrobnij.

Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę.

Do płynu dodaj cukier i wymieszaj.

Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Orszada podana w szklance. Dookoła niej leżą rozrzucone migdały.
Orszada
Koszt przygotowania dania
22.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1390 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Orszada - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o orszadzie

Orszada to bardzo dobry pomysł na pyszny napój domowej roboty dla całej rodziny. Smaczny napój na bazie migdałów sprawdzi się jako dodatek do drinków z dodatkiem alkoholu, a także tych bezalkoholowych. Napój najlepiej podawać schłodzony lub z dodatkiem kostek lodu. Przepis na orszadę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia napoju potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: migdały, cukier.

Jak zrobić orszadę? Migdały umieść w malakserze, dodaj do nich wodę i rozdrobnij. Odstaw na 20 minut i przecedź przez gazę. Do płynu dodaj cukier i wymieszaj. Napój schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Zamiast cukru do napoju, dodać można ksylitolu lub miodu. Ksylitol jest cukrem brzozowym mającym niski indeks glikemiczny. Ksylitol zapobiega powstawaniu próchnicy i dodawany jest do gum do żucia i past do zębów. Ksylitol zawiera o połowę mniej kalorii niż cukier i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Podsumowując smaczny domowy migdałowy napój sprawdzi się idealnie w ciepłe letnie dni. Łatwy i szybki do zrobienia napój podawać można z kostkami lodu. Napój sporządzany zazwyczaj z migdałów można przygotować także z innych orzechów takich jak nerkowce, orzechy włoskie czy orzechy laskowe. Napój jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze orszady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
556.18 kcal
1390.44 kcal
Białko
18.71 g
46.76 g
Fenyloalanina
1.00 mg
2.49 mg

Węglowodany w orszadzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
30.78 g
76.94 g
Węglowodany przyswajalne
19.75 g
49.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
11.03 g
27.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
44.07 g
110.17 g
Tłuszcze nasycone
5.33 g
13.33 g
Tłuszcze nienasycone
38.74 g
96.84 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na orszada

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
22.59 mg
56.47 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.46 mg
Ryboflawina
1.01 mg
2.52 mg
Niacyna
3.19 mg
7.99 mg
Foliany
38.82 µg (mcg)
97.06 µg (mcg)
Beta karoten
0.88 µg (mcg)
2.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orszada

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
1.00 mg
2.50 mg
Potas
647.00 mg
1617.50 mg
Wapń
237.47 mg
593.68 mg
Fosfor
424.41 mg
1061.03 mg
Magnez
238.24 mg
595.59 mg
Żelazo
3.28 mg
8.20 mg
Cynk
2.75 mg
6.89 mg
Miedź
0.91 mg
2.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny orszady 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w orszadzie

Lista alergenów dla orszady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Cena przygotowania orszady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
300 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 300 g
Cukier
40 g
4 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na orszada
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób