Orecchiette
- Makaron orecchiette - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
- Szpinak - 3 garści (60 g)
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
- Suszone pomidory w oleju - 10 sztuk (100 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (20 g)
- Mascarpone - 6 łyżek (60 g)
Przepis na orecchiette krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone mięso i obsmaż 5 minut.
Dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory.
Całość wymieszaj i dodaj mascarpone.
Dodaj pokrojone suszone pomidory i dodaj ugotowany makaron.
Danie podawaj posypane parmezanem.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Spaghetti carbonara
-
Łazanki
-
Spaghetti bolognese
-
Makaron z kurczakiem
-
Ravioli
-
Pappardelle
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z pesto
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z krewetkami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Makaron z pieczarkami
-
Pomysły na obiad z makaronem
Więcej informacji na temat orecchiette
Orecchiette z kurczakiem i warzywami to idealny pomysł na obiad.
Danie przygotujesz w kilka chwil, wystarczy, że zaopatrzysz się w takie składniki jak: makaron u mnie typ orecchiette, suszone pomidory, kurczak, olej rzepakowy, szpinak, mascarpone i parmezan.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Do przygotowania obiadu potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.
Makaron został wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy makaron, wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Zatem, jak zrobić orecchiette?
W pierwszej kolejności ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Olej rozgrzej na patelni, dodaj pokrojone mięso i obsmaż 5 minut. Dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszaj i dodaj mascarpone. Dodaj pokrojone suszone pomidory i dodaj ugotowany makaron. Danie podawaj posypane parmezanem.
Przepis na orecchiette z sosem to szybki i dobry pomysł na pyszny obiad w gronie rodziny. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis.
Alergeny w orecchiette
Lista alergenów dla orecchiette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron orecchiette
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- mascarpone
Wartości odżywcze orecchiette
Makaron możesz przygotować z dowolnymi dodatkami, może to być też wersja wege.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.