Ogórki z przyprawą do grila

Opublikowano: 09.04.2021 r., 23:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki z przyprawami w skrzynce
Ogórki z przyprawą do grilla
Ogórki z przyprawą do grilla, czyli pomysł na nieoczywiste zimowe przetwory o oryginalnym smaku. Doprawione ogórki zamknięte w słoikach w zalewie octowej.
Przygotowanie 35 min
37 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Cebula (300 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gorczyca, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na ogórki z przyprawą do grilla krok po kroku

Ogórki bardzo dokładnie umyj i pokrój w słupki.

Cebulę pokrój w talarki.

Ogórki wymieszaj z cebulą i zasyp solą.

Odstaw na 1-2 godziny.

Do garnka wlej wodę (1,5 szklanki) i ocet, dodaj przyprawy.

Wymieszaj i zagotuj.

Do słoików włóż ogórki z cebulą i zalej gorącą zalewą.

Słoiki szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na ogórki z przyprawą do grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat ogórków z przyprawą do grilla

Ogórki z przyprawą do grilla to oryginalny pomysł na pyszne, ale niecodzienne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, słodko-kwaśne pikle ze słoika mogą posłużyć jako dodatek do kanapek, sałatek, a także jako samodzielna przekąska, czy zagryzka. W zależności od indywidyalnych upodobań i preferencji smakowych i kulinarnych ogórki możemy przygotować z przyprawą klasyczną (dla osób lubiących łagodne, wyważone smaki) lub pikantną.

Sałatka z ogórków z dodatkiem przyprawy do grilla to idealne danie z kategorii przetworów, które najlepiej przygotować latem podczas trwającego sezonu na ogórki. Zamknięcie ich w słoikach w zalewie grillowej przedłuża ich trwałość, nadaje charakterystyczny wyrazisty smak i sprawia, że w chłodniejsze dni w każdej chwili możemy po nie sięgnąć i powspominać letnie sezony grillowe.

Przepis na ogórki konserwowe w przyprawie do grilla jest bardzo prosty, nie wymagający większych zdolności kulinarnych, ani długotwałej obróbki termicznej. Do przygotowania zalewy, w której marynowane będą ogórki w słoikach potrzebne są woda, ocet jabłkowy, przyprawa do grilla w ulubionej wersji, opcjonalnie nasiona gorczycy, świeże ząbki czosnku, natka pietruszki lub koperek ogrodowy.

Jak przygotować ogórki konserwowe z przyprawą do grilla? Świeże ogórki gruntowe należy najpierw dokładnie wyszorować i umyć pod bieżącą wodą pozbywając się wszystkich zanieczyszczeń, a następnie pokroić w plastry. Kolejnym krokiem jest zasypanie plastrów ogórków solą i odstawienie na mniej więcej 20-30 minut. W tym czasie do garnka należy wlać wodę, ocet i przyprawy, wymieszać i zagotować. Do przygotowanych, wyparzonych słoików następnie należy przełożyć opłukane z nadmiaru soli plastry ogórków, dodać ząbki czosnku, opcjonalnie natkę pietruszki lub koper i zalać gorącą zalewą. Po szczelnym zakręceniu słoików i ich zawekowaniu, ogórki konserwowe w zalewie z przyprawą do grilla są gotowe!

Jak widać przepis wcale nie jest skomplikowany, ani wymagający a danie jakie otrzymujemy w efekcie zadowoli niejedno podniebienie.

Alergeny w ogórkach z przyprawą do grilla

Lista alergenów dla ogórków z przyprawą do grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze ogórków z przyprawą do grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
20.67
37.21
Białko (g)
0.63
1.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
4.27
7.69
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
6.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
3.21
5.77
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.22
5.79
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.09
0.16
Foliany (µg (mcg))
8.14
14.65
Beta karoten (µg (mcg))
36.09
64.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
251.57
452.83
Potas (mg)
134.06
241.30
Wapń (mg)
15.96
28.72
Fosfor (mg)
22.24
40.04
Magnez (mg)
11.06
19.92
Żelazo (mg)
0.25
0.46
Cynk (mg)
0.17
0.30
Miedź (mg)
0.04
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z przyprawą do grilla 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z przyprawą do grilla

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Koszt składników
22.00