Ogórki z przyprawą curry

Opublikowano: 17.09.2023 r., 18:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki z przyprawą curry w słoiku.
Ogórki z przyprawą curry
Jeśli zastanawiasz się, co można zrobić z ogórków konserwowych, koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ogórki z przyprawą curry. Warto podać je jako dodatek do obiadu w sezonie zimnym.
Przygotowanie 60 min
408 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Ogórek - gruntowy (2000 g)
  • Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
  • Ocet spirytusowy - 3 szklanki (750 ml)
  • Cukier (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, curry, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 900 ml

Przepis na ogórki z przyprawą curry krok po kroku

Do garnka wlej ocet oraz 3 szklanki wody. Następnie dodaj cukier, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę curry oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej.

Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzącą zalewę gotuj przez około 5 minut.

Następnie zalewę zestaw z palnika i pozostaw do przestudzenia.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Ogórki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.

Do każdego słoika rozłóż równomiernie cebulę oraz dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego.

Do słoików ułóż ściśle ogórki.

Zawartość słoików zalej przestudzoną zalewą i zakręć pokrywki.

Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Następnie słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki z przyprawą curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,3% osób

Więcej informacji na temat ogórków z przyprawą curry

Ogórki z przyprawą curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Ogórki konserwowe w curry świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Ogórki w zalewie octowej warto podać również jako dodanego do obiadu. Przepis na ogórki z przyprawą curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ocet spirytusowy, cukier, woda, papryka słodka, curry, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, ziarna pieprzu oraz gorczyca.

A jak zrobić ogórki z przyprawą curry? Do garnka wlej ocet oraz 3 szklanki wody. Następnie dodaj cukier, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę curry oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej. Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzącą zalewę gotuj przez około 5 minut. Następnie zalewę zestaw z palnika i pozostaw do przestudzenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Do każdego słoika rozłóż równomiernie cebulę oraz dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu, oraz ziela angielskiego. Do słoików ułóż ściśle ogórki. Zawartość słoików zalej przestudzoną zalewą i zakręć pokrywki. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Następnie słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego przestudzenia.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas).

Podsumowując ogórki konserwowe z curry to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Ogórki z curry świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub na kanapki, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ogórków warto wykorzystać warzywa samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.

Alergeny w ogórkach z przyprawą curry

Lista alergenów dla ogórków z przyprawą curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków z przyprawą curry

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z przyprawą curry to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Przetwory świetnie sprawdzą się w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
40.81
408.06
Białko (g)
0.47
4.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
9.23
92.29
Węglowodany przyswajalne (g)
8.82
88.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
4.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.96
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.27
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
3.23
32.26
Witamina B6 (mg)
0.03
0.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.16
21.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.22
Ryboflawina (mg)
0.02
0.22
Niacyna (mg)
0.07
0.70
Foliany (µg (mcg))
5.44
54.35
Beta karoten (µg (mcg))
36.18
361.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
2.03
20.32
Potas (mg)
102.52
1025.16
Wapń (mg)
12.95
129.52
Fosfor (mg)
17.85
178.55
Magnez (mg)
9.11
91.13
Żelazo (mg)
0.20
2.01
Cynk (mg)
0.14
1.40
Miedź (mg)
0.03
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z przyprawą curry 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z przyprawą curry

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Cebula
150 g
3 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet spirytusowy
750 ml
3 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
4.50
Za 750 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
32.50