Ogórki z przyprawą curry
- Ogórek - gruntowy (2000 g)
- Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
- Ocet spirytusowy - 3 szklanki (750 ml)
- Cukier (200 g)
Przepis na ogórki z przyprawą curry krok po kroku
Do garnka wlej ocet oraz 3 szklanki wody. Następnie dodaj cukier, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę curry oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej.
Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzącą zalewę gotuj przez około 5 minut.
Następnie zalewę zestaw z palnika i pozostaw do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Ogórki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki.
Do każdego słoika rozłóż równomiernie cebulę oraz dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego.
Do słoików ułóż ściśle ogórki.
Zawartość słoików zalej przestudzoną zalewą i zakręć pokrywki.
Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Następnie słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z przyprawą curry
Ogórki z przyprawą curry to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Ogórki konserwowe w curry świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Ogórki w zalewie octowej warto podać również jako dodanego do obiadu. Przepis na ogórki z przyprawą curry jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ocet spirytusowy, cukier, woda, papryka słodka, curry, ziele angielskie, liść laurowy, sól niejodowana, ziarna pieprzu oraz gorczyca.
A jak zrobić ogórki z przyprawą curry? Do garnka wlej ocet oraz 3 szklanki wody. Następnie dodaj cukier, 1 łyżkę soli, 1 łyżkę curry oraz 1 płaską łyżeczkę papryki słodkiej. Składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzącą zalewę gotuj przez około 5 minut. Następnie zalewę zestaw z palnika i pozostaw do przestudzenia. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Do każdego słoika rozłóż równomiernie cebulę oraz dodaj płaską łyżeczkę gorczycy, 3 liście laurowe oraz po kilka ziaren pieprzu, oraz ziela angielskiego. Do słoików ułóż ściśle ogórki. Zawartość słoików zalej przestudzoną zalewą i zakręć pokrywki. Słoiki pasteryzuj przez około 20 minut. Następnie słoiki wyciągnij, ustaw dnem do góry i pozostaw do całkowitego przestudzenia.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas).
Podsumowując ogórki konserwowe z curry to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Ogórki z curry świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub na kanapki, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych, sezonowych warzyw. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Do przygotowania ogórków warto wykorzystać warzywa samodzielnie wyhodowane w przydomowym ogródku.
Alergeny w ogórkach z przyprawą curry
Lista alergenów dla ogórków z przyprawą curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków z przyprawą curry
Ogórki z przyprawą curry to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Przetwory świetnie sprawdzą się w sezonie zimowym, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw.
Energia i białka
(1000g)
Węglowodany
(1000g)
Tłuszcze
(1000g)
Witaminy
(1000g)
Składniki mineralne
(1000g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.