Ogórki z czosnkiem

Opublikowano: 24.07.2023 r., 12:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki z czosnkiem znajdują się w dużym słoiku.
Ogórki z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ogórki warto podać jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
60 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Czosnek - 7 średnich ząbków (45 g)
  • Sól - 2 łyżki stołowe (20 g)
  • Cukier (75 g)
  • Ocet spirytusowy (70 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, słoik 700 ml

Przepis na ogórki z czosnkiem krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.

Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki.

Ogórki i czosnek przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.

Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz pozostałą sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.

Gotową zalewę odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Do wyparzonych słoików wlej odrobinę zalewy, następnie włóż odsączone z wody ogórki z czosnkiem.

Słoiki uzupełnij zalewą i zakręć je.

Przetwory pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Gotowe ogórki z czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat ogórków z czosnkiem

Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Zalewa do ogórków z czosnkiem przygotowywana jest na bazie octu. Ogórki z czosnkiem świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na ogórki z czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, czosnek, sól, cukier, ocet spirytusowy oraz woda.

A jak zrobić ogórki z czosnkiem? Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ogórki i czosnek przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz pozostałą sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową zalewę odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do wyparzonych słoików wlej odrobinę zalewy, następnie włóż odsączone z wody ogórki z czosnkiem. Słoiki uzupełnij zalewą i zakręć je. Przetwory pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe ogórki z czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując ogórki z czosnkiem przygotowane w domu to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Zalewa octowa doskonale podkręcić smak ogórków. Ogórki warto przygotować jako przetwory na zimę. Do wykonania ogórków z czosnkiem warto wykorzystać samodzielnie wyhodowane warzywa.

Alergeny w ogórkach z czosnkiem

Lista alergenów dla ogórków z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z czosnkiem

Wartości odżywcze ogórków z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ogórki oraz czosnek stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
30.24
60.49
Białko (g)
0.72
1.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.34
14.68
Węglowodany przyswajalne (g)
6.85
13.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.52
9.05
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.17
6.34
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.10
0.21
Foliany (µg (mcg))
6.40
12.79
Beta karoten (µg (mcg))
50.78
101.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
353.38
706.77
Potas (mg)
141.40
282.80
Wapń (mg)
18.61
37.21
Fosfor (mg)
24.96
49.92
Magnez (mg)
12.31
24.63
Żelazo (mg)
0.29
0.59
Cynk (mg)
0.21
0.41
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z czosnkiem 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z czosnkiem

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Czosnek
45 g
7 średnich ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 g
Sól
20 g
2 łyżki stołowe
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Ocet spirytusowy
70 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 70 ml
Koszt składników
30.50