Ogórki z czosnkiem
- Ogórek (2000 g)
- Czosnek - 7 średnich ząbków (45 g)
- Sól - 2 łyżki stołowe (20 g)
- Cukier (75 g)
- Ocet spirytusowy (70 ml)
Przepis na ogórki z czosnkiem krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.
Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki.
Ogórki i czosnek przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę.
Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz pozostałą sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj.
Gotową zalewę odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Do wyparzonych słoików wlej odrobinę zalewy, następnie włóż odsączone z wody ogórki z czosnkiem.
Słoiki uzupełnij zalewą i zakręć je.
Przetwory pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Gotowe ogórki z czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na domowe przetwory do słoików na zimę. Zalewa do ogórków z czosnkiem przygotowywana jest na bazie octu. Ogórki z czosnkiem świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na ogórki z czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, czosnek, sól, cukier, ocet spirytusowy oraz woda.
A jak zrobić ogórki z czosnkiem? Ogórki dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry. Czosnek obierz, pokrój w cienkie plasterki. Ogórki i czosnek przełóż do miski, dodaj łyżkę soli, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około godzinę. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj ocet, cukier oraz pozostałą sól. Składniki dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotową zalewę odstaw z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do wyparzonych słoików wlej odrobinę zalewy, następnie włóż odsączone z wody ogórki z czosnkiem. Słoiki uzupełnij zalewą i zakręć je. Przetwory pasteryzuj przez około 5 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe ogórki z czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Czosnek wykazuje działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując ogórki z czosnkiem przygotowane w domu to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Zalewa octowa doskonale podkręcić smak ogórków. Ogórki warto przygotować jako przetwory na zimę. Do wykonania ogórków z czosnkiem warto wykorzystać samodzielnie wyhodowane warzywa.
Alergeny w ogórkach z czosnkiem
Lista alergenów dla ogórków z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z czosnkiem
Wartości odżywcze ogórków z czosnkiem
Ogórki z czosnkiem to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Ogórki oraz czosnek stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.