Ogórki z chili i czosnkiem

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki w słoikach z przyprawami
Ogórki z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonała propozycja na pyszne przetwory na zimę. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
182 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Czosnek - 8 ząbków (40 g)
  • Ocet spirytusowy - 1,5 szklanki (375 ml)
  • Cukier (350 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Sól (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku, słoik 800 ml

Przepis na ogórki z chili i czosnkiem krok po kroku

Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij im oba końce i przekrój wzdłuż na pół.

Ogórki umieść w garnku, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu wymieszaj.

Po tym czasie wodę z ogórków wylej.

Do garnka z ogórkami przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj 2 czubate łyżeczki płatków chilli. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj ocet, olej rzepakowy, cukier, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika, aż cukier rozpuści się.

Zalewę doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik pod garnkiem.

Wrzącą zalewę przelej do garnka z ogórkami, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia na około godzinę.

Do wyparzonych słoików ułóż szczelnie ogórki. Pozostałą w garnku zalewę wymieszaj i przelej do słoików z ogórkami, aby całkowicie je zakryć.

Przed zakręceniem słoików odczekaj kilka minut i delikatnie zakołysz słoikami, aby pozbyć się pozostałego w słoikach powietrza.

Następnie słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki z ogórkami wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ogórki z chilli i czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki z chili i czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat ogórków z chili i czosnkiem

Ogórki z chili i czosnkiem to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Ogórki w zalewie octowej świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Możesz podać je także jako dodatek do kanapek, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na ogórki z chili i czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz płatki chilli.

A jak zrobić ogórki z chili i czosnkiem? Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij im oba końce i przekrój wzdłuż na pół. Ogórki umieść w garnku, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na około 4 godziny. Po tym czasie wodę z ogórków wylej. Do garnka z ogórkami przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj płatki chilli. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj ocet, olej rzepakowy, cukier, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika, aż cukier rozpuści się. Wrzącą zalewę przelej do garnka z ogórkami, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia na około godzinę. Do wyparzonych słoików ułóż szczelnie ogórki. Pozostałą w garnku zalewę wymieszaj i przelej do słoików z ogórkami, aby całkowicie je zakryć. Następnie słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.

Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.

Podsumowując dobre ogórki z chilli i czosnkiem to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki lub do obiadu. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ogórkach z chili i czosnkiem

Lista alergenów dla ogórków z chili i czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ogórki z chili i czosnkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ogórków z chili i czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z chili i czosnkiem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadów. Ogórki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
91.44
182.88
Białko (g)
0.53
1.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.86
29.72
Węglowodany przyswajalne (g)
14.49
28.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.54
7.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.33
0.66
Tłuszcze nienasycone (g)
3.21
6.42
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
3.42
6.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.34
4.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.83
9.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.36
76.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
797.87
1595.75
Potas (mg)
106.66
213.31
Wapń (mg)
14.80
29.59
Fosfor (mg)
19.02
38.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.38
18.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.46
Cynk (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z chili i czosnkiem 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z chili i czosnkiem

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Czosnek
40 g
8 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Ocet spirytusowy
375 ml
1,5 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 375 ml
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Sól
60 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 g
Koszt składników
37.50