Ogórki z chili i czosnkiem
- Ogórek (2000 g)
- Czosnek - 8 ząbków (40 g)
- Ocet spirytusowy - 1,5 szklanki (375 ml)
- Cukier (350 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Sól (60 g)
Przepis na ogórki z chili i czosnkiem krok po kroku
Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij im oba końce i przekrój wzdłuż na pół.
Ogórki umieść w garnku, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na około 4 godziny. Ogórki od czasu do czasu wymieszaj.
Po tym czasie wodę z ogórków wylej.
Do garnka z ogórkami przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj 2 czubate łyżeczki płatków chilli. Składniki dokładnie wymieszaj.
Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj ocet, olej rzepakowy, cukier, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika, aż cukier rozpuści się.
Zalewę doprowadź do wrzenia i wyłącz palnik pod garnkiem.
Wrzącą zalewę przelej do garnka z ogórkami, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia na około godzinę.
Do wyparzonych słoików ułóż szczelnie ogórki. Pozostałą w garnku zalewę wymieszaj i przelej do słoików z ogórkami, aby całkowicie je zakryć.
Przed zakręceniem słoików odczekaj kilka minut i delikatnie zakołysz słoikami, aby pozbyć się pozostałego w słoikach powietrza.
Następnie słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki z ogórkami wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
Gotowe ogórki z chilli i czosnkiem przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonały pomysł na pyszne przetwory do słoików na zimę. Ogórki w zalewie octowej świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Możesz podać je także jako dodatek do kanapek, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przepis na ogórki z chili i czosnkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, czosnek, ocet spirytusowy, cukier, olej rzepakowy, sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz płatki chilli.
A jak zrobić ogórki z chili i czosnkiem? Ogórki umyj pod bieżącą wodą, odetnij im oba końce i przekrój wzdłuż na pół. Ogórki umieść w garnku, dodaj do nich sól i dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na około 4 godziny. Po tym czasie wodę z ogórków wylej. Do garnka z ogórkami przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj płatki chilli. Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj ocet, olej rzepakowy, cukier, 1 łyżeczkę ziaren pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Składniki wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika, aż cukier rozpuści się. Wrzącą zalewę przelej do garnka z ogórkami, delikatnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia na około godzinę. Do wyparzonych słoików ułóż szczelnie ogórki. Pozostałą w garnku zalewę wymieszaj i przelej do słoików z ogórkami, aby całkowicie je zakryć. Następnie słoiki zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, do których możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A, potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel.
Podsumowując dobre ogórki z chilli i czosnkiem to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek na kanapki lub do obiadu. Produkty niezbędne do przygotowania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ogórkach z chili i czosnkiem
Lista alergenów dla ogórków z chili i czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na ogórki z chili i czosnkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze ogórków z chili i czosnkiem
Ogórki z chili i czosnkiem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadów. Ogórki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je w kuchni.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.