Ogórki na zimę
- Ogórek (1500 g)
- Czosnek - 1 główka (50 g)
- Koperek ogrodowy świeży (60 g)
- Chrzan - 1 kawałek (40 g)
Przepis na ogórki na zimę krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 litry wody.
Ogórki umyj i włóż ciasno do słoika.
Dodaj ząbki czosnku, kawałki chrzanu i koper.
Wodę wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj sól (4-5 łyżek) i gotuj do jej rozpuszczenia.
Zalej ogórki w słoiku i szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry nogami na 20 minut.
Po tym czasie odstaw ogórki na kilka godzin.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki na zimę. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.
Wielu z nas nie wie, jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku.
Zatem poznaj mój przepis na ogórki na zimę.
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, sól i szklany słoik lub naczynie szklane.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoika, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.
Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić ogórki na zimę do słoików?
W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj dwie łyżki soli. To będzie najlepsza, domowa zalewa do ogórków małosolnych.
Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki małosolne są gotowe do spożycia.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do kanapek czy sałatek. Postaw na domowe przetwory.
Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Niemniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na najlepsze ogórki małosolne, przygotuj je sam i przekonaj się, jakie są smaczne.
Alergeny w ogórkach na zimę
Lista alergenów dla ogórków na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki na zimę
Wartości odżywcze ogórków na zimę
Jeśli chcesz, aby ogórki były nieco bardziej pikantne, dodaj papryczkę chilli.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.