Ogórki konserwowe na słodko
- Ogórek (1000 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Cukier - 10 łyżek (100 g)
- Spirytus - 1 szklanka (250 ml)
Przepis na ogórki konserwowe na słodko krok po kroku
Ogórki dokładnie umyj i oczyść.
Przełóż ogórki do słoików, dodaj kawałki cebuli, czosnku i marchewki.
Wodę (1 litr) zagotuj w garnku, wlej spirytus i wsyp cukier.
Zalej ogórki i zamknij słoiki.
Odwróć do góry dnem i zostaw na 20 minut.
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Pikle z ogórków
-
Prosta sałatka z ogórków na zimę
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Ogórki po żydowsku
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Sałatka szwedzka z papryką
-
Ogórki w keczupie
-
Ogórki po chińsku
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ogórki po koreańsku
-
Sałatka wielowarzywna na zimę
-
Sałatki na zimę z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków konserwowych na słodko
Ogórki konserwowe na słodko lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.
Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne lub ogórki na słodko. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.
Wielu z nas nie wie jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku. Zatem pokaże Ci, jak powinna wyglądać zalewa do korniszonów na słodko i jak zrobić ogórki konserwowe na słodko?
Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.
Dodatkowo woda, cukier i szklany słoik lub naczynie gliniane.
W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoików, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.
Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków i ile użyć cukru?
W garnku zagotuj litr wody, wlej spirytus i wsyp cukier, około ½ szklanki będzie zdecydowanie w porządku.
Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki są gotowe do spożycia. Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.
Nie mniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na ogórki konserwowe na słodko, dla smaku i zdrowia!
Alergeny w ogórkach konserwowych na słodko
Lista alergenów dla ogórków konserwowych na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na ogórki konserwowe na słodko nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze ogórków konserwowych na słodko
Ogórki możesz przechowywać nawet do 3 miesięcy po przygotowaniu.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.