Ogórki konserwowe na słodko

Opublikowano: 28.04.2022 r., 19:15 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ogórki konserwowe na słodko
Ogórki konserwowe na słodko
Ogórki konserwowe przygotowane w Twoim domu, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam jakie to proste.
Przygotowanie 40 min
Pasteryzacja 20 min
77 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Cukier 10 łyżek (100 g)
  • Spirytus 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki

Przepis na ogórki konserwowe na słodko krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i oczyść.

Przełóż ogórki do słoików, dodaj kawałki cebuli, czosnku i marchewki.

Wodę (1 litr) zagotuj w garnku, wlej spirytus i wsyp cukier.

Zalej ogórki i zamknij słoiki.

Odwróć do góry dnem i zostaw na 20 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki konserwowe na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób

Więcej informacji na temat ogórków konserwowych na słodko

Ogórki konserwowe na słodko lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu masz pewność jakości swoich produktów.

Do jednych z ulubionych produktów, które Polacy przygotowują w swoich domach, należą ogórki małosolne lub ogórki na słodko. Wiąże się to jednak z odrobiną cierpliwości. Samo przygotowanie jest bardzo proste, zostaje jednak kwestia czasu, która jest potrzebna przy domowych wyrobach.

Wielu z nas nie wie jak przygotować odpowiednią zaprawę, aby ogórki były dobre i kruche w smaku. Zatem pokaże Ci, jak powinna wyglądać zalewa do korniszonów na słodko i jak zrobić ogórki konserwowe na słodko?

Do ich przygotowania będą potrzebne takie składniki jak: ogórki, chrzan, koper i czosnek.

Dodatkowo woda, cukier i szklany słoik lub naczynie gliniane.

W pierwszej kolejności dokładnie umyj ogórki i przełóż do słoików, dodaj koper, pokrojony chrzan i rozgniecione ząbki czosnku.

Nasuwa się pytanie kluczowe, jak zrobić zalewę do ogórków i ile użyć cukru?

W garnku zagotuj litr wody, wlej spirytus i wsyp cukier, około ½ szklanki będzie zdecydowanie w porządku.

Ogórki odstaw na 3-4 dni, po tym czasie pyszne, domowe i kruche ogórki są gotowe do spożycia. Ogórki to warzywo, które jest wartościowe pod względem żywieniowym, ogólnodostępne i tanie, dlatego warto włączać je do diety. Charakteryzują się one niską ilością kcal, w 100 g produktu występuje tylko kilkanaście kcal to naprawdę bardzo niewiele. Oprócz tego są lekkostrawne, zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Zawierają bakterie probiotyczne, co jest bardzo ważne i korzystne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz naszego układu pokarmowego, ale nie należy mówić, że kiszonki należą do naturalnych probiotyków. Probiotyki to specjalnie wyselekcjonowane grupy kultur bakteryjnych, które występują w danych ilościach. Nie wiadomo, ile kwasu mlekowego znajduje się w ogórkach, które spożywamy.

Nie mniej jednak warto wykorzystać mój prosty przepis na ogórki konserwowe na słodko, dla smaku i zdrowia!

Alergeny w ogórkach konserwowych na słodko

Lista alergenów dla ogórków konserwowych na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na ogórki konserwowe na słodko nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ogórków konserwowych na słodko

na 100g gotowej potrawy

Ogórki możesz przechowywać nawet do 3 miesięcy po przygotowaniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
77.00
77.00
Białko (g)
0.59
0.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.13
10.13
Węglowodany przyswajalne (g)
9.48
9.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
66.58
66.58
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.89
2.89
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.07
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.15
0.15
Foliany (µg (mcg))
7.09
7.09
Beta karoten (µg (mcg))
664.78
664.78
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
7.09
7.09
Potas (mg)
129.41
129.41
Wapń (mg)
15.30
15.30
Fosfor (mg)
21.44
21.44
Magnez (mg)
9.93
9.93
Żelazo (mg)
0.23
0.23
Cynk (mg)
0.16
0.16
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków konserwowych na słodko 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków konserwowych na słodko

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Cukier
100 g
10 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Spirytus
250 ml
1 szklanka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Koszt składników
63.00