Przepis na ogórki po koreańsku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, cukier, lubczyk
To będzie niezbędne
słoiki, duża miska

Ogórki umyj dokładnie.

Pokrój w dość grube plastry.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.

W misce umieść 1000 ml wody, olej, ocet i wymieszaj.

Dodaj łyżkę cukru, sól, paprykę słodką i ostrą oraz lubczyk.

Posiekaj czosnek i dodaj do zalewy, wymieszaj dokładnie.

Dodaj pieprz grubo mielony.

Ogórki połącz z zalewą.

Umieść ogórki w słoikach.

Można je przechowywać w lodówce lub za pasteryzować na zimę.

Ogórki po koreańsku w słoikach stojących na drewnianej desce do krojenia.
Ogórki po koreańsku
Koszt przygotowania dania
40.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
24

Ogórki po koreańsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ogórkach po koreańsku

Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane do kanapek lub jajecznicy. Ogórki są lekko pikantne i można je przygotować w wersji łagodniejszej. Przepis na ogórki po koreańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków do słoików potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, cebula, ocet spirytusowy, cukier, sól, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, czosnek, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić ogórki po koreańsku? Ogórki umyj dokładnie. Pokrój w dość grube plastry. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. W misce umieść wodę, olej, ocet i wymieszaj. Dodaj cukier, sól, paprykę słodką i ostrą oraz lubczyk. Posiekaj czosnek i dodaj do zalewy, wymieszaj dokładnie. Dodaj pieprz grubo mielony. Ogórki połącz z zalewą. Umieść ogórki w słoikach. Można je przechowywać w lodówce lub za pasteryzować na zimę.

Ogórki są warzywem niskokalorycznym, a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując chrupiące i lekko pikantne ogórki świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do kanapek. Proporcje składników dobierz odpowiednio do swoich preferencji smakowych. Przetwory z ogórków są bardzo trwałe. Najlepsze ogórki to te zebrane w środku sezonu prosto z krzaczka. Domowe ogórki świetnie sprawdzą się dodane do obiadu.

Wartości odżywcze ogórków po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kalorie)
55.64 kcal
306.01 kcal
Białko
0.60 g
3.31 g

Węglowodany w ogórkach po koreańsku

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany
3.70 g
20.36 g
Węglowodany przyswajalne
3.15 g
17.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.55 g
3.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz
4.35 g
23.91 g
Tłuszcze nasycone
0.36 g
1.97 g
Tłuszcze nienasycone
3.99 g
21.95 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
15.49 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.17 g
6.45 g
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ogórki po koreańsku

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A
3.72 µg (mcg)
20.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.87 mg
15.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.02 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.09 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
7.23 µg (mcg)
39.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
41.81 µg (mcg)
229.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ogórki po koreańsku

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód
2.13 mg
11.70 mg
Potas
125.21 mg
688.67 mg
Wapń
15.00 mg
82.50 mg
Fosfor
21.38 mg
117.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.85 mg
59.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.23 mg
1.29 mg
Cynk
0.17 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po koreańsku 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach po koreańsku

Lista alergenów dla ogórków po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki po koreańsku

Cena przygotowania ogórków po koreańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
3500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 12
35.00
Za 3500 g
Cebula
500 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Ocet spirytusowy
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na ogórki po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób