Przepis na ogórki po chińsku krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek, cukier, płatki chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, słoiki, duża miska

Ogórki umyj dokładnie.

Posiekaj w cienkie plasterki.

Czosnek posiekaj w plastry.

Ogórki umieść w misce, wlej ocet, dodaj cukier, sól i płatki chilli.

Wymieszaj dokładnie.

Wyparz słoiki we wrzątku i umieść w nich ogórki.

Zakręć słoiki dokładnie.

Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości słoika.

Gotuj przez 20 minut.

Dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia.

Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Ogórki po chińsku podane w kolorowej miseczce.
Ogórki po chińsku
Koszt przygotowania dania
15.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
52

Ogórki po chińsku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ogórkach po chińsku

Ogórki po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Smaczne ogórki można przygotować do słoików na zimę. Pikantna zalewa do ogórków to sposób na najlepsze i wyraziste w smaku ogórki. Przepis na ogórki po chińsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, płatki chilli, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, sól, czosnek.

Jak zrobić ogórki po chińsku? Ogórki umyj dokładnie. Posiekaj w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj w plastry. Ogórki umieść w misce, wlej ocet, dodaj cukier, sól i płatki chilli. Wymieszaj dokładnie. Wyparz słoiki we wrzątku i umieść w nich ogórki. Zakręć słoiki dokładnie. Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości słoika. Gotuj przez 20 minut. Dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.

Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Podsumowując smaczne ogórki sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu. Zalewa do ogórków jest pikantna, można ją przygotować także w wersji mniej pikantnej. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie idealnych ogórków. Ogórki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka miesięcy.

Wartości odżywcze ogórków po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
45.86 kcal
137.58 kcal
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Białko
0.50 g
1.49 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Węglowodany w ogórkach po chińsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
6.29 g
18.87 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.91 g
17.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.38 g
1.15 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.45 g
7.35 g
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.50 g
1.51 g
Tłuszcze nienasycone
1.95 g
5.84 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ogórki po chińsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
3.82 µg (mcg)
11.47 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.14 mg
6.42 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany
5.35 µg (mcg)
16.06 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten
42.82 µg (mcg)
128.47 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ogórki po chińsku

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
1.56 mg
4.69 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Potas
112.48 mg
337.45 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń
12.27 mg
36.81 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor
18.35 mg
55.06 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez
9.94 mg
29.82 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.65 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk
0.15 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.09 mg
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po chińsku 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ogórkach po chińsku

Lista alergenów dla ogórków po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy

W przepisie na ogórki po chińsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet ryżowy, płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ogórków po chińsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1300 g
20 średnich sztuk
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
13.00
Za 1300 g
Olej sezamowy
40 ml
4 łyżki stołowe
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 ml
Ocet ryżowy
300 ml
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jak oceniasz przepis na ogórki po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób