Ogórki po chińsku
- Ogórek 20 średnich sztuk (1300 g)
- Olej sezamowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Ocet ryżowy (300 ml)
- Cukier (60 g)
Przepis na ogórki po chińsku krok po kroku
Ogórki umyj dokładnie.
Posiekaj w cienkie plasterki.
Czosnek posiekaj w plastry.
Ogórki umieść w misce, wlej ocet, dodaj cukier, sól i płatki chilli.
Wymieszaj dokładnie.
Wyparz słoiki we wrzątku i umieść w nich ogórki.
Zakręć słoiki dokładnie.
Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości słoika.
Gotuj przez 20 minut.
Dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki z miodem
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po chińsku
Ogórki po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Smaczne ogórki można przygotować do słoików na zimę. Pikantna zalewa do ogórków to sposób na najlepsze i wyraziste w smaku ogórki. Przepis na ogórki po chińsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ogórków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, płatki chilli, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier, sól, czosnek.
Jak zrobić ogórki po chińsku? Ogórki umyj dokładnie. Posiekaj w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj w plastry. Ogórki umieść w misce, wlej ocet, dodaj cukier, sól i płatki chilli. Wymieszaj dokładnie. Wyparz słoiki we wrzątku i umieść w nich ogórki. Zakręć słoiki dokładnie. Umieść w garnku i wlej wody do 2/3 wysokości słoika. Gotuj przez 20 minut. Dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia. Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu. Sód jest bardzo istotnym pierwiastkiem w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, dzięki niemu utrzymujemy prawidłowe napięcie nerwowe, chroni on przed utratą wody z komórek. Jednak zbyt wysokie stężenie sodu we krwi powoduje wzrost ciśnienia i prowadzi do kołatania serca. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując smaczne ogórki sprawdzą się idealnie jako dodatek do obiadu. Zalewa do ogórków jest pikantna, można ją przygotować także w wersji mniej pikantnej. Sprawdzony przepis pozwoli na przygotowanie idealnych ogórków. Ogórki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać przez kilka miesięcy.
Alergeny w ogórkach po chińsku
Lista alergenów dla ogórków po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
W przepisie na ogórki po chińsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze ogórków po chińsku
Ogórki po chińsku to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ogórki zawierają małą ilość kalorii i świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Ogórki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.