Przepis na sałatkę wielowarzywną na zimę krok po kroku

Składniki
  • Kapusta biała 1300 g
  • Cebula 400 g
  • Ogórek 500 g
  • Papryka zielona 400 g
  • Papryka czerwona 400 g
  • Marchewka 400 g
  • Cukier 100 g
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

Kapustę poszatkuj, marchew, cebulę i ogórki pokrój w plasterki, a papryki w kostkę.

Warzywa posyp 2 łyżkami soli i wymieszaj. Odstaw je na 1-2 godziny.

W międzyczasie przygotuj zalewę z 1 litra wody, cukru, 200 ml octu, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu. Zalewę gotuj około 10 minut.

Następnie włóż warzywa do słoików, zalej gorącą zalewą i zakręć.

Do dużego garnka włóż ściereczkę, ustaw w nim zakręcone słoiki, wlej ciepłą wodę i pasteryzuj.

Staraj się żeby woda miała około 80-90 stopni Celsjusza.

Pasteryzuj słoiki około 25 minut, a potem zostaw do wystygnięcia.

Zielona, plastikowa miska z sałatką wielowarzywną, w której stoi słoik wypełniony warzywami. Za miską znajduje się więcej słoików, zarówno napełnionych warzywami, jak i pustych.
sałatka wielowarzywna na zimę
Koszt przygotowania dania
21.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
98 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Sałatka wielowarzywna na zimę - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce wielowarzywnej na zimę

Zimą wiele osób narzeka, że nie może jeść warzyw i owoców, bo są drogie, zapominając, że można w trakcie sezonu zaopatrzyć się w różne przetwory warzywne i owocowe. Świetnym przykładem takich przetworów jest właśnie sałatka wielowarzywna na zimę, którą możesz włożyć do słoików i przechowywać miesiącami. Dzięki zawartości wielu warzyw jest bardzo kolorowa i zdrowa, ponieważ dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, dzięki czemu można dostarczyć do organizmu wszystkie witaminy, składniki mineralne i inne bioaktywne składniki diety. Różne warzywa zawierają różne składniki odżywcze, w różnych ilościach. Jeżeli będziesz jeść tylko jedno i to samo warzywo przez cały czas to nie będziesz w stanie dostarczyć tak wielu witamin, przez co możesz doprowadzić do ich niedoborów. Natomiast im bardziej różnorodna jest twoja dieta, tym łatwiej, aby znalazły się w niej wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a co za tym idzie jest ona zdrowsza. Poza tym taka sałatka jarzynowa jest także pyszna i może być przechowywana przez cały rok. Mój przepis na sałatkę wielowarzywną do słoików składa się z różnokolorowej papryki, marchewki, cebuli, ogórków i kapusty. Ty oczywiście możesz użyć takich warzyw, jakie lubisz i np. pominąć cebulę lub zamienić kapustę na zielone pomidorki, lub marchewkę na selera i pietruszkę. Możesz też zupełnie pominąć jakieś warzywo i na jego miejsce dać więcej pozostałych. W ten sposób możesz dostosowywać sałatkę do własnego gustu. Warzywa możesz też rozdrobnić według swojego gustu, ale ja najbardziej lubię, gdy kapusta jest drobno poszatkowana, papryka pokrojona w cienkie słupki, cebula w półplasterki, ogórki w plasterki a marchewka starta na tarce. Po soleniu warzywa przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy, aby się nie zepsuły. Pamiętaj też, że za trwałość przetworów odpowiada także ich dobre zakręcenie. Po wystudzeniu słoiki można postawić w szafeczce lub piwnicy i zostawić ją na zimę. To jak zrobić sałatkę warzywną na zimę jest dokładnie opisane w przepisie powyżej.

Wartości odżywcze sałatki wielowarzywnej na zimę

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (266g)
Energia (kalorie)
36.94 kcal
98.27 kcal
Białko
1.01 g
2.69 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce wielowarzywnej na zimę

Na 100g
Na porcję (266g)
Węglowodany
8.90 g
23.67 g
Węglowodany przyswajalne
6.95 g
18.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.95 g
5.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (266g)
Tłuszcz
0.15 g
0.41 g
Tłuszcze nasycone
0.09 g
0.24 g
Tłuszcze nienasycone
0.06 g
0.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.05 g
0.13 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę wielowarzywną na zimę

Na 100g
Na porcję (266g)
Witamina A
118.00 µg (mcg)
313.88 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula, cukier.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Witamina C
39.30 mg
104.53 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.85 mg
Brak danych dla: papryka zielona, cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.12 mg
Niacyna
0.39 mg
1.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
27.71 µg (mcg)
73.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Beta karoten
1179.94 µg (mcg)
3138.65 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę wielowarzywną na zimę

Na 100g
Na porcję (266g)
Sód
16.14 mg
42.94 mg
Potas
181.57 mg
482.98 mg
Wapń
25.51 mg
67.87 mg
Fosfor
25.66 mg
68.25 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
11.34 mg
30.17 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.96 mg
Cynk
0.19 mg
0.49 mg
Miedź
0.03 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wielowarzywnej na zimę 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce wielowarzywnej na zimę

Lista alergenów dla sałatki wielowarzywnej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę wielowarzywną na zimę

Cena przygotowania sałatki wielowarzywnej na zimę

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 1300 g
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ogórek
500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Papryka zielona
400 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Marchewka
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
32.00
Łączny koszt
21.90
Jak oceniasz przepis na sałatkę wielowarzywną na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób