Sałatka wielowarzywna na zimę

Opublikowano: 24.07.2021 r., 15:10 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielona, plastikowa miska z sałatką wielowarzywną, w której stoi słoik wypełniony warzywami. Za miską znajduje się więcej słoików, zarówno napełnionych warzywami, jak i pustych.
Sałatka wielowarzywna na zimę
Sałatka wielowarzywna na zimę zachwyca zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Jest wielokolorowa i świetnie sprawdzi się jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 25 min
98 kcal
Kcal w porcji
266 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 18 porcji
  • Kapusta biała (1300 g)
  • Cebula (400 g)
  • Ogórek (500 g)
  • Papryka zielona (400 g)
  • Papryka czerwona (400 g)
  • Marchewka (400 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na sałatkę wielowarzywną na zimę krok po kroku

Kapustę poszatkuj, marchew, cebulę i ogórki pokrój w plasterki, a papryki w kostkę.

Warzywa posyp 2 łyżkami soli i wymieszaj. Odstaw je na 1-2 godziny.

W międzyczasie przygotuj zalewę z 1 litra wody, cukru, 200 ml octu, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu. Zalewę gotuj około 10 minut.

Następnie włóż warzywa do słoików, zalej gorącą zalewą i zakręć.

Do dużego garnka włóż ściereczkę, ustaw w nim zakręcone słoiki, wlej ciepłą wodę i pasteryzuj.

Staraj się żeby woda miała około 80-90 stopni Celsjusza.

Pasteryzuj słoiki około 25 minut, a potem zostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sałatkę wielowarzywną na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki wielowarzywnej na zimę

Zimą wiele osób narzeka, że nie może jeść warzyw i owoców, bo są drogie, zapominając, że można w trakcie sezonu zaopatrzyć się w różne przetwory warzywne i owocowe. Świetnym przykładem takich przetworów jest właśnie sałatka wielowarzywna na zimę, którą możesz włożyć do słoików i przechowywać miesiącami. Dzięki zawartości wielu warzyw jest bardzo kolorowa i zdrowa, ponieważ dieta powinna być jak najbardziej różnorodna, dzięki czemu można dostarczyć do organizmu wszystkie witaminy, składniki mineralne i inne bioaktywne składniki diety. Różne warzywa zawierają różne składniki odżywcze, w różnych ilościach. Jeżeli będziesz jeść tylko jedno i to samo warzywo przez cały czas to nie będziesz w stanie dostarczyć tak wielu witamin, przez co możesz doprowadzić do ich niedoborów. Natomiast im bardziej różnorodna jest twoja dieta, tym łatwiej, aby znalazły się w niej wszystkie potrzebne składniki odżywcze, a co za tym idzie jest ona zdrowsza. Poza tym taka sałatka jarzynowa jest także pyszna i może być przechowywana przez cały rok. Mój przepis na sałatkę wielowarzywną do słoików składa się z różnokolorowej papryki, marchewki, cebuli, ogórków i kapusty. Ty oczywiście możesz użyć takich warzyw, jakie lubisz i np. pominąć cebulę lub zamienić kapustę na zielone pomidorki, lub marchewkę na selera i pietruszkę. Możesz też zupełnie pominąć jakieś warzywo i na jego miejsce dać więcej pozostałych. W ten sposób możesz dostosowywać sałatkę do własnego gustu. Warzywa możesz też rozdrobnić według swojego gustu, ale ja najbardziej lubię, gdy kapusta jest drobno poszatkowana, papryka pokrojona w cienkie słupki, cebula w półplasterki, ogórki w plasterki a marchewka starta na tarce. Po soleniu warzywa przekładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy, aby się nie zepsuły. Pamiętaj też, że za trwałość przetworów odpowiada także ich dobre zakręcenie. Po wystudzeniu słoiki można postawić w szafeczce lub piwnicy i zostawić ją na zimę. To jak zrobić sałatkę warzywną na zimę jest dokładnie opisane w przepisie powyżej.

Alergeny w sałatce wielowarzywnej na zimę

Lista alergenów dla sałatki wielowarzywnej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę wielowarzywną na zimę

Wartości odżywcze sałatki wielowarzywnej na zimę

na 100g gotowej potrawy

Sałatkę wielowarzywną możesz przyrządzić także z dodatkiem słodzika, zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kcal)
36.94
98.27
Białko (g)
1.01
2.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany (g)
8.90
23.67
Węglowodany przyswajalne (g)
6.95
18.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
5.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz (g)
0.15
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A (µg (mcg))
118.00
313.88
Witamina B6 (mg)
0.12
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
39.30
104.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.85
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Ryboflawina (mg)
0.04
0.12
Niacyna (mg)
0.39
1.04
Foliany (µg (mcg))
27.71
73.72
Beta karoten (µg (mcg))
1179.94
3138.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód (mg)
16.14
42.94
Potas (mg)
181.57
482.98
Wapń (mg)
25.51
67.87
Fosfor (mg)
25.66
68.25
Magnez (mg)
11.34
30.17
Żelazo (mg)
0.36
0.96
Cynk (mg)
0.19
0.49
Miedź (mg)
0.03
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki wielowarzywnej na zimę 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki wielowarzywnej na zimę

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1300 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 1300 g
Cebula
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ogórek
500 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Papryka zielona
400 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Marchewka
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
32.00