Prosta sałatka z ogórków na zimę

Opublikowano: 26.09.2023 r., 14:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prosta sałatka z ogórków na zimę podana w słoiku oraz miseczce.
Prosta sałatka z ogórków na zimę
Prosta sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na pyszne, domowe przetwory. Sałatkę warto podać jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pasteryzacja 15 min
131 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek gruntowy (2000 g)
  • Papryka czerwona 2 duże sztuki (500 g)
  • Cebula (500 g)
  • Marchewka 5 małych sztuk (500 g)
  • Cukier (75 g)
  • Ocet spirytusowy pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, sól kamienna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, słoiki, duża miska, garnek wysoki

Przepis na prostą sałatkę z ogórków na zimę krok po kroku

Ogórki umyj, pokrój w talarki, posól i odstaw na około 3 godziny.

Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Marchew obierz i pokrój w talarki.

Po 3 godzinach odciśnij nadmiar wody z ogórków.

W misce wymieszaj ogórki, paprykę, cebulę, marchew, 2 łyżki soli, cukier, ocet, olej oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu.

Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików, przelej do nich zalewę i zakręć.

Słoiki pasteryzuj na małej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Gotowe słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na prostą sałatkę z ogórków na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat prostej sałatki z ogórków na zimę

Prosta sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu (szczególnie w okresie, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw). Sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków na zimę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, papryka czerwona, cebula, marchew, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, pieprz oraz sól kamienna.

A jak zrobić sałatkę z ogórków na zimę? Ogórki umyj, pokrój w talarki, posól i odstaw na około 3 godziny. Papryki umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Marchew obierz i pokrój w talarki. W misce wymieszaj ogórki odciśnięte z wody, paprykę, cebulę, marchew, 2 łyżki soli, cukier, ocet, olej oraz 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Sałatkę przełóż do wyparzonych słoików i zakręć je. Słoiki pasteryzuj na małej mocy palnika przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C. górki szklarniowe oraz ogórki gruntowe mają niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzą się w diecie osoby chorującej na cukrzycę.

Podsumowując pyszna sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Zalewa octowa wykorzystana do przygotowania sałatki jest przygotowywana na zimno. Sałatkę przed wstawieniem do zaciemnionego miejsca należy zapasteryzować. Produkty niezbędne do wykonania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w prostej sałatce z ogórków na zimę

Lista alergenów dla prostej sałatki z ogórków na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na prostą sałatkę z ogórków na zimę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sól kamienna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze prostej sałatki z ogórków na zimę

na 100g gotowej potrawy

Prosta sałatka z ogórków na zimę to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
35.65
131.91
Białko (g)
0.76
2.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
7.31
27.06
Węglowodany przyswajalne (g)
6.16
22.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
4.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
0.69
2.55
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.47
Tłuszcze nienasycone (g)
0.56
2.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.36
1.35
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.74
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
136.02
503.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
20.46
75.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.32
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.33
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.05
55.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1362.10
5039.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
11.51
42.59
Potas (mg)
170.13
629.50
Wapń (mg)
17.29
63.98
Fosfor (mg)
25.13
93.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.59
42.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.28
1.03
Cynk (mg)
0.20
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostej sałatki z ogórków na zimę 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostej sałatki z ogórków na zimę

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Papryka czerwona
500 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
500 g
5 małych sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Ocet spirytusowy
125 ml
pół szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 125 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
48.00