Ogórki kanapkowe z kurkumą

Opublikowano: 05.07.2021 r., 10:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki z kurkumą w słoikach
Ogórki kanapkowe z kurkumą
Ogórki kanapkowe z kurkumą to świetny pomysł na naprawdę wspaniały dodatek, który idealnie dopełni wszystkie dania. Smakują bardzo wyraziście i świetnie się prezentują.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
39 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Ocet winny - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kurkuma, curry, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, koper, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą krok po kroku

Do dużego garnka wlej 1l wody, dodaj cukier, ocet, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj curry, kmin i kurkumę i dobrze wymieszaj.

Na spód słoików wyłóż koper i gorczycę.

Ogórki dobrze wyszoruj i pokrój wzdłuż na długie plastry. Wsadź je do słoika zalej zalewą.

Słoiki dobrze zakręć i trzymaj do góry dnem przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ogórków kanapkowych z kurkumą

Ogórki kanapkowe z kurkumą stanowią wspaniały dodatek do każdej kanapki i burgera. Charakteryzują się wyrazistym, lekko orientalnym smakiem, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom przyprawy curry. Ten przepis pozwala w warunkach domowych odwzorować popularny dodatek do szybkich przekąsek, dostępny głównie w restauracjach fast food. Dzięki temu, że jest przygotowywany w domu nie zawiera zbyt dużej ilości cukru, czy niepotrzebnych dodatków spożywczych, które w zbyt dużej ilości mogą działać niekorzystnie na stan zdrowia.

Przepis na ogórki kanapkowe z kurkumą jest naprawdę prosty i przypomina wykonaniem wszystkie inne przetwory z ogórków. By otrzymać ten wspaniały dodatek do bułek wystarczy tylko przygotować zalewę, która dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw sprawia, że ogórki smakują niezwykle pysznie. To świetna propozycja dla miłośników orientalnych przypraw, gdyż ta kompozycja w nie obfituje.

Ogórki w kurkumie to świetny dodatek do kanapek, ale sprawdzą się również w sałatkach czy zapiekankach. Kurkuma, której używa się do wykonania zalewy jest niezwykle zdrową przyprawą. Dzięki dużej zawartości kurkuminy ma ona działanie przeciwzapalne, co jest niesamowicie korzystne dla zdrowia organizmu. Kurkuma jest również przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami. To sprawia, że całe ciało jest mniej podatne na zachorowanie na nowotwory.

Te ogórki świetnie sprawdzą się na zimę. Dodatek curry sprawia, że zadziałają rozgrzewająco na organizm. To świetny patent na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego menu, zwłaszcza w zimne pory roku, kiedy nie ma ich zbyt wiele.

Te ogórki konserwowe w plastrach to również świetny patent na ułatwienie sobie codziennego gotowania. Dzięki temu, że są już pokrojone nie trzeba marnować dodatkowego czasu na ich rozdrobnienie, można je wyciągnąć z naczynia i od razu położyć na kanapki. Przyprawa curry świetnie się komponuje z ogórkami, choć to połączenie może początkowo dziwić. Ogórki można też kroić w paski, dzięki temu będą idealnym dodatkiem do sałatek. Ogórki najlepiej trzymać w słoikach lub zamkniętym pojemniku. To idealny dodatek na kanapki, który całkiem odmienia ich smak.

Alergeny w ogórkach kanapkowych z kurkumą

Lista alergenów dla ogórków kanapkowych z kurkumą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków kanapkowych z kurkumą

na 100g gotowej potrawy

To dobry i zdrowy pomysł na dodatek do kanapek, jednak nie będzie odpowiedni dla osób na diecie lekkostrawnej i z niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
43.52
39.17
Białko (g)
0.48
0.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
10.24
9.21
Węglowodany przyswajalne (g)
9.87
8.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
0.11
0.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
3.70
3.33
Witamina B6 (mg)
0.03
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.07
1.87
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.02
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.07
0.07
Foliany (µg (mcg))
5.19
4.67
Beta karoten (µg (mcg))
41.48
37.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
2.48
2.23
Potas (mg)
122.56
110.30
Wapń (mg)
13.22
11.90
Fosfor (mg)
19.26
17.33
Magnez (mg)
10.56
9.50
Żelazo (mg)
0.25
0.22
Cynk (mg)
0.16
0.14
Miedź (mg)
0.03
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kanapkowych z kurkumą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kanapkowych z kurkumą

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Ocet winny
250 ml
1 szklanka
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 ml
Cukier
100 g
0,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
20.50