Ogonówka

Opublikowano: 06.01.2024 r., 10:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogonówka podana ze słodkimi ziemniakami na białym talerzu.
Ogonówka
Ogonówka pieczona to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na mięso pieczone.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
97 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ogonówka surowa (500 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (200 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Bulion warzywny pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cząber, kminek mielony, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, praska do czosnku, miska, naczynie żaroodporne z pokrywką

Przepis na ogonówkę krok po kroku

Ogonówkę umyj, osusz, podziel na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.

Mięso obtocz w mące i podsmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do delikatnego zarumienienia.

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone mięso, dodaj do niego marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu.

Całość zalej wywarem jarzynowym i delikatnie wymieszaj.

Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.

Gotową ogonówkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na ogonówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 67,6% osób

Więcej informacji na temat ogonówki

Ogonówka pieczona to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawy z ogonówki warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na ogonówkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: ogonówka wieprzowa, czosnek, marchew, natka pietruszki, olej rzepakowy, bulion warzywny, sól, pieprz, cząber, kminek, sos sojowy, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić ogonówkę? Ogonówkę umyj, osusz, podziel na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso obtocz w mące i podsmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do delikatnego zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone mięso, dodaj do niego tartą marchew oraz przyprawy. Całość zalej wywarem jarzynowym i delikatnie wymieszaj. Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne.

Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku.

Podsumowując pyszna i soczysta ogonówka stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso pieczone w sosie warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki warzywnej. Ogonówka pieczona jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ogonówce

Lista alergenów dla ogonówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na ogonówkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ogonówka surowa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ogonówki

na 100g gotowej potrawy

Ogonówka pieczona to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso pieczone świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, jednak nie należy go wcześniej obsmażać.

Szacunkowy indeks glikemiczny ogonówki 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogonówki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogonówka surowa
500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
200 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml