Ogonówka
- Ogonówka surowa (500 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (200 g)
- Natka pietruszki (30 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
Przepis na ogonówkę krok po kroku
Ogonówkę umyj, osusz, podziel na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa.
Mięso obtocz w mące i podsmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do delikatnego zarumienienia.
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone mięso, dodaj do niego marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki cząbru, pół łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu.
Całość zalej wywarem jarzynowym i delikatnie wymieszaj.
Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Gotową ogonówkę podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat ogonówki
Ogonówka pieczona to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawy z ogonówki warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie sezonowych warzyw. Sprawdzony przepis na ogonówkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: ogonówka wieprzowa, czosnek, marchew, natka pietruszki, olej rzepakowy, bulion warzywny, sól, pieprz, cząber, kminek, sos sojowy, ziele angielskie oraz liść laurowy.
A jak zrobić ogonówkę? Ogonówkę umyj, osusz, podziel na plastry i delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Mięso obtocz w mące i podsmaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do delikatnego zarumienienia. Do naczynia żaroodpornego przełóż podsmażone mięso, dodaj do niego tartą marchew oraz przyprawy. Całość zalej wywarem jarzynowym i delikatnie wymieszaj. Mięso piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne.
Sól w diecie osoby dorosłej powinna stanowić około 5 gram (czyli jedna łyżeczka). Jednak nie powinniśmy jej całkowicie eliminować. Sól stanowi źródło trzech cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych: sodu, chloru oraz jodu. Chlor stanowi składnik kwasu solnego, który odpowiada za prawidłowe trawienie oraz utrzymanie odpowiedniego pH w żołądku.
Podsumowując pyszna i soczysta ogonówka stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso pieczone w sosie warto podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki warzywnej. Ogonówka pieczona jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do wykonania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ogonówce
Lista alergenów dla ogonówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na ogonówkę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ogonówka surowa
Wartości odżywcze ogonówki
Ogonówka pieczona to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso pieczone świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, jednak nie należy go wcześniej obsmażać.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.