Napój z imbiru

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Imbirowy napój z cytrusami.
Napój z imbiru
Napój z imbiru to doskonały wybór na jesienne dni, ale nie tylko. Ten smaczny napar doskonale stawia na nogi, a przy okazji wspaniale rozgrzewa od wewnątrz.
Przygotowanie 15 min
12 kcal
Kcal w porcji
15 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Imbir korzeń (4 g)
  • Cytryna (20 g)
  • Miód (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tarka, rondelek

Przepis na napój z imbiru krok po kroku

Do rondelka wlej 2 szklanki wody.

Imbir zetrzyj na tarce i dodaj do rondelka.

Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do rondelka.

Całość podgrzewaj chwilę, ale nie doprowadzaj do zagotowania.

Do napoju dodaj mód i wymieszaj. Możesz udekorować plasterkami cytryny lub limonki.

Jeśli nie lubisz pić go na ciepło, podawaj z kostkami lodu.

Jak oceniasz przepis na napój z imbiru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat napoju z imbiru

Napój z imbiru to doskonały wybór na jesienne dni, ale nie tylko. Ten smaczny napar doskonale stawia na nogi, a przy okazji wspaniale rozgrzewa od wewnątrz.

Przepis na napój z imbiru to doskonały pomysł na domowy napar, który świetnie wspomaga organizm. Przygotowany na ciepło jest najlepszy by wspomóc układ immunologiczny w walce z chorobą. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi napój z imbiru i cytryny w prosty sposób. Całe przygotowanie jest proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba bez specjalnych umiejętności. Będzie idealnym wyborem zwłaszcza na jesienne popołudnia i wieczory. Ze względu na dużą ilość witamin i składników mineralnych sprawdzi się świetnie w zwalczaniu pierwszych objawów infekcji. Ze względu na delikatne składniki, sprawdzi się nawet dla dzieci. To świetna opcja również dla kobiet w ciąży, gdyż ten specyfik jest w 100% bezpieczny również dla nich.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić napój z imbiru w domu, by był zdrowy i smaczny, to ten prosty przepis jest najlepszym wyborem. Cytryny są świetnym źródłem witaminy C, potężnego antyoksydantu, który doskonale sprawdza się w ochronie organizmu przed szybszym starzeniem, czy szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. W dodatku pozwala zwalczyć powstający w organizmie stan zapalny. Imbir, który również jest składnikiem tego dodatku to wspaniałe źródło wielu cennych składników prozdrowotnych. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu sprawdzi się w zwalczaniu infekcji. Oprócz tego działanie napotne, przeciwgorączkowe i rozgrzewające, więc sprawdzi się idealnie w czasie przeziębienia. To dobry środek przeciwwymiotny, więc napar z jego dodatkiem sprawdzi się w przypadku nudności. Zawarty w nim olejek eteryczny i substancje odpowiadające za ostry smak pobudzają perystaltykę jelit, zwiększając wydzielanie soków trawiennych i śliny, dzięki czemu wszystkie składniki odżywcze dostarczone wraz z pożywieniem zostają strawione. To ciekawa alternatywa dla sklepowych syropów, które zwykle zawierają za dużo cukru i sporo konserwantów.

Alergeny w napoju z imbiru

Lista alergenów dla napoju z imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na napój z imbiru

Wartości odżywcze napoju z imbiru

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która doskonale sprawdza się w przypadku niestrawności, ale również, gdy nie przepada się za piciem samej wody. Warto po nią sięgać na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kcal)
83.45
12.52
Białko (g)
1.06
0.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany (g)
23.09
3.46
Węglowodany przyswajalne (g)
20.84
3.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
0.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz (g)
0.79
0.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.01
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina A (µg (mcg))
0.69
0.10
Witamina B6 (mg)
0.08
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
37.33
5.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.10
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.00
Niacyna (mg)
0.19
0.03
Foliany (µg (mcg))
9.45
1.42
Beta karoten (µg (mcg))
2.07
0.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód (mg)
3.86
0.58
Potas (mg)
161.38
24.21
Wapń (mg)
21.17
3.18
Fosfor (mg)
16.41
2.46
Magnez (mg)
11.79
1.77
Żelazo (mg)
0.20
0.03
Cynk (mg)
0.13
0.02
Miedź (mg)
0.07
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny napoju z imbiru 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania napoju z imbiru

Koszt składników
20.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
4 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 4 g
Cytryna
20 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 g
Miód
5 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Koszt składników
20.80