Przepis na nalewkę z winogron krok po kroku

Składniki dla 29 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
ściereczka, słoik 2l, słoik 5 l

Winogrona dokładnie umyj i włóż do słoja.

Wlej najpierw wódkę a dopiero po niej spirytus. Zamieszaj, poruszając słojem.

Zamknij szczelnie i odstaw na przynajmniej 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nic nie musisz z nalewką robić.

Po trzech tygodniach zlej nalewkę do mniejszego słoika. Zakręć go i odstaw w ciemne miejsce.

Owoce, które zostały w dużym słoju zasyp cukrem. Wymieszaj dokładnie i zamknij słoik. Odstaw w ciemne miejsce.

Codziennie, przez tydzień, przemieszaj owoce z cukrem.

Gdy cukier się rozpuści, wlej odstawioną wcześniej nalewkę do owoców z rozpuszczonym cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Odlej gotową nalewkę do mniejszego słoika. Pozostałe owoce owiń pielucha i wyciśnij z nich cały sok z alkoholem do reszty nalewki.

Nalewkę można odstawić aż sam osad opadnie lub przefiltrować przez czystą pieluchę tetrową.

Nalewka z winogron w kieliszkach
Nalewka z winogron
Koszt przygotowania dania
61.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Nalewka z winogron - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z winogron

Nalewka z winogron to smaczny trunek przygotowany na wódce oraz na spirytusie. Jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wino.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z winogron i ile potrzeba czasu na jej przygotowanie to już wszystko wyjaśniam. Przede wszystkim jest łatwiejsza w przygotowaniu niż tradycyjne wino z winogron. Nalewka jest gotowa już w miesiąc, ale jeśli chcesz, by była bardziej klarowna, to powinna jeszcze chwilę odstać, by osad opadł na dno. Jeśli chcesz by nalewka ta, była naprawdę dobra, użyj owoców w ich najlepszym do zbiorów sezonie. Na samym początku umyj owoce i pozbaw szypułek. Takie owoce umieść w dużym słoiku i zalej najpierw wódką, a następnie spirytusem. Istotna jest kolejność, dlatego postępuj według instrukcji. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. W tym czasie możesz spokojnie zapomnieć o słoiku. Po tym czasie zlej powstały alkohol do innego słoika a pozostałe owoce zasyp cukrem i wymieszaj. Przez tydzień codziennie mieszaj owoce z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wlej powstały płyn do wcześniej zlanego płynu. Następnie pozostałe owoce wyciśnij z użyciem tetrowej pieluchy by odzyskać jak najwięcej soku. Nalewka jest już gotowa. Sami widzicie, że ten prosty przepis na nalewkę z winogron nie wymaga wiele pracy. Z tego przepisu powstaje naprawdę pyszna nalewka. Jej smak można wzbogacić również cynamonem, goździkami lub anyżem. Wówczas całą przyprawę dodaj na samym początku i usuń przed dodaniem cukru. Tę nalewkę możesz przygotować z winogron zielonych lub ciemnych wedle uznania. W każdym wydaniu będzie smaczna.

Tak przygotowana domowa nalewka na wódce i na spirytusie może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Winogrona to owoce bogate w witaminę C, A, E, K i witaminy z grupy B. Określane są jako bardzo dobre źródło antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Te zaś przyczyniają się do zwiększonego ryzyka występowania chorób w tym nowotworowych, dlatego warto włączyć winogron do swojej diety.

Alkohol, nawet w formie prozdrowotnych nalewek zakazany jest dla kobiet w ciąży. Alkohol stanowi zagrożenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i nie istnieje bezpieczna jego ilość, dlatego naprawdę nie warto ryzykować.

Wartości odżywcze nalewki z winogron

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
163.72 kcal
81.86 kcal
Białko
0.37 g
0.18 g

Węglowodany w nalewce z winogron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
19.50 g
9.75 g
Węglowodany przyswajalne
19.04 g
9.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.46 g
0.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
0.11 g
0.06 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.04 g
Tłuszcze nienasycone
0.03 g
0.02 g
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.00 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.03 g
0.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z winogron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
1.54 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
1.64 mg
0.82 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.02 mg
Niacyna
0.10 mg
0.05 mg
Foliany
1.03 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Beta karoten
20.00 µg (mcg)
10.00 µg (mcg)
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z winogron

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.51 mg
0.76 mg
Potas
98.79 mg
49.40 mg
Wapń
5.23 mg
2.62 mg
Fosfor
11.92 mg
5.96 mg
Magnez
3.59 mg
1.79 mg
Żelazo
0.20 mg
0.10 mg
Cynk
0.05 mg
0.02 mg
Miedź
0.07 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z winogron 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z winogron

Lista alergenów dla nalewki z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z winogron

Cena przygotowania nalewki z winogron

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Winogrona zielone
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Wódka
500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Spirytus
250 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
20.00
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
83.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z winogron
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób