Nalewka z winogron
- Winogrona zielone (1000 g)
- Wódka (500 ml)
- Spirytus (250 ml)
- Cukier (200 g)
Przepis na nalewkę z winogron krok po kroku
Winogrona dokładnie umyj i włóż do słoja.
Wlej najpierw wódkę a dopiero po niej spirytus. Zamieszaj, poruszając słojem.
Zamknij szczelnie i odstaw na przynajmniej 3 tygodnie w ciemne miejsce. W tym czasie nic nie musisz z nalewką robić.
Po trzech tygodniach zlej nalewkę do mniejszego słoika. Zakręć go i odstaw w ciemne miejsce.
Owoce, które zostały w dużym słoju zasyp cukrem. Wymieszaj dokładnie i zamknij słoik. Odstaw w ciemne miejsce.
Codziennie, przez tydzień, przemieszaj owoce z cukrem.
Gdy cukier się rozpuści, wlej odstawioną wcześniej nalewkę do owoców z rozpuszczonym cukrem. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Odlej gotową nalewkę do mniejszego słoika. Pozostałe owoce owiń pielucha i wyciśnij z nich cały sok z alkoholem do reszty nalewki.
Nalewkę można odstawić aż sam osad opadnie lub przefiltrować przez czystą pieluchę tetrową.
Więcej informacji na temat nalewki z winogron
Nalewka z winogron to smaczny trunek przygotowany na wódce oraz na spirytusie. Jest łatwiejsza w przygotowaniu niż wino.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić nalewkę z winogron i ile potrzeba czasu na jej przygotowanie to już wszystko wyjaśniam. Przede wszystkim jest łatwiejsza w przygotowaniu niż tradycyjne wino z winogron. Nalewka jest gotowa już w miesiąc, ale jeśli chcesz, by była bardziej klarowna, to powinna jeszcze chwilę odstać, by osad opadł na dno. Jeśli chcesz by nalewka ta, była naprawdę dobra, użyj owoców w ich najlepszym do zbiorów sezonie. Na samym początku umyj owoce i pozbaw szypułek. Takie owoce umieść w dużym słoiku i zalej najpierw wódką, a następnie spirytusem. Istotna jest kolejność, dlatego postępuj według instrukcji. Szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. W tym czasie możesz spokojnie zapomnieć o słoiku. Po tym czasie zlej powstały alkohol do innego słoika a pozostałe owoce zasyp cukrem i wymieszaj. Przez tydzień codziennie mieszaj owoce z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wlej powstały płyn do wcześniej zlanego płynu. Następnie pozostałe owoce wyciśnij z użyciem tetrowej pieluchy by odzyskać jak najwięcej soku. Nalewka jest już gotowa. Sami widzicie, że ten prosty przepis na nalewkę z winogron nie wymaga wiele pracy. Z tego przepisu powstaje naprawdę pyszna nalewka. Jej smak można wzbogacić również cynamonem, goździkami lub anyżem. Wówczas całą przyprawę dodaj na samym początku i usuń przed dodaniem cukru. Tę nalewkę możesz przygotować z winogron zielonych lub ciemnych wedle uznania. W każdym wydaniu będzie smaczna.
Tak przygotowana domowa nalewka na wódce i na spirytusie może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Winogrona to owoce bogate w witaminę C, A, E, K i witaminy z grupy B. Określane są jako bardzo dobre źródło antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki. Te zaś przyczyniają się do zwiększonego ryzyka występowania chorób w tym nowotworowych, dlatego warto włączyć winogron do swojej diety.
Alkohol, nawet w formie prozdrowotnych nalewek zakazany jest dla kobiet w ciąży. Alkohol stanowi zagrożenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i nie istnieje bezpieczna jego ilość, dlatego naprawdę nie warto ryzykować.
Alergeny w nalewce z winogron
Lista alergenów dla nalewki z winogron przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z winogron
Wartości odżywcze nalewki z winogron
Alkohol, nawet w formie prozdrowotnych nalewek zakazany jest dla kobiet w ciąży. Alkohol stanowi zagrożenie dla prawidłowego rozwoju dziecka i nie istnieje bezpieczna jego ilość, dlatego naprawdę nie warto ryzykować.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.