Przepis na nalewkę z rabarbaru krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
sitko, butelka szklana, ściereczka, słoik 5 l

Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.

Umieść owoce w dużym słoiku i zasyp cukrem.

Wymieszaj spirytus i 300 ml przegotowanej wody. Wlej do słoika z owocami i cukrem.

Wszystko wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. Co 2 dni potrząśnij słoikiem, by cukier się rozpuścił.

Przelej nalewkę przez sitko, odcedzając owoce. Następnie odciśnij je przez ściereczkę, by w pełni odzyskać cały sok.

Nalewkę rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 3 miesiące leżakowania.

Nalewka z rabarbaru w słoiku podczas przygotowania
Nalewka z rabarbaru
Koszt przygotowania dania
50.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
254 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
85

Nalewka z rabarbaru - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z rabarbaru

Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu potrzeba na jej przygotowania to sprawdź nasz przepis.

Przepis na nalewkę z rabarbaru nie potrzebuje zbyt wiele pracy. Wystarczy, że rabarbar umyjesz, osuszysz i pokroisz w kawałki. Następnie umieszcza się go w dużym słoiku z cukrem, spirytusem oraz wodą. Przez miesiąc powinna nalewka czekać w ciemnym miejscu. Warto jednak co 2 dni nią potrząsnąć by cukier dobrze się rozpuścił. Po 30 dniach całość przelewa się przez sitko, a pozostałe owoce warto jeszcze wycisnąć przez ściereczkę. Gotową nalewkę rozlewa się do butelek i zostawia jeszcze na 3 miesiące leżakowania, by była naprawdę dobra. Taka domowa nalewka może być również przygotowana na wódce. Wówczas proporcje będą nieznacznie inne.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić nalewkę z rabarbaru. To świetny pomysł na domowy alkohol.

Rabarbar pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto hodować go w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej są też słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.

Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser, jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej że średniej długości łodyga dostarcza około 23 kcal. Wykorzystując do tego łyżeczkę cukru, otrzymamy przekąskę o wartości około 45 kcal.

Wartości odżywcze nalewki z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
127.11 kcal
254.21 kcal
Białko
0.53 g
1.05 g

Węglowodany w nalewce z rabarbaru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
14.89 g
29.77 g
Węglowodany przyswajalne
13.83 g
27.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
2.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.16 g
0.31 g
Tłuszcze nasycone
0.07 g
0.15 g
Tłuszcze nienasycone
0.08 g
0.16 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę z rabarbaru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.01 mg
0.02 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.68 mg
9.36 mg
Tiamina
0.01 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.05 mg
Niacyna
0.18 mg
0.35 mg
Foliany
4.09 µg (mcg)
8.19 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z rabarbaru

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
2.75 mg
5.51 mg
Potas
168.96 mg
337.92 mg
Wapń
50.42 mg
100.83 mg
Fosfor
9.65 mg
19.30 mg
Magnez
7.02 mg
14.04 mg
Żelazo
0.14 mg
0.28 mg
Cynk
0.06 mg
0.12 mg
Miedź
0.02 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z rabarbaru 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z rabarbaru

Lista alergenów dla nalewki z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z rabarbaru

Cena przygotowania nalewki z rabarbaru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
210 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 210 g
Koszt składników
52.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób