Nalewka z rabarbaru

Opublikowano: 18.05.2022 r., 12:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przygotowanie nalewki z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu potrzeba na jej przygotowania to sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
254 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Rabarbar (1000 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Cukier (210 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
sitko, butelka szklana, ściereczka, słoik 5 l

Przepis na nalewkę z rabarbaru krok po kroku

Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.

Umieść owoce w dużym słoiku i zasyp cukrem.

Wymieszaj spirytus i 300 ml przegotowanej wody. Wlej do słoika z owocami i cukrem.

Wszystko wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. Co 2 dni potrząśnij słoikiem, by cukier się rozpuścił.

Przelej nalewkę przez sitko, odcedzając owoce. Następnie odciśnij je przez ściereczkę, by w pełni odzyskać cały sok.

Nalewkę rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 3 miesiące leżakowania.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z rabarbaru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat nalewki z rabarbaru

Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu potrzeba na jej przygotowania to sprawdź nasz przepis.

Przepis na nalewkę z rabarbaru nie potrzebuje zbyt wiele pracy. Wystarczy, że rabarbar umyjesz, osuszysz i pokroisz w kawałki. Następnie umieszcza się go w dużym słoiku z cukrem, spirytusem oraz wodą. Przez miesiąc powinna nalewka czekać w ciemnym miejscu. Warto jednak co 2 dni nią potrząsnąć by cukier dobrze się rozpuścił. Po 30 dniach całość przelewa się przez sitko, a pozostałe owoce warto jeszcze wycisnąć przez ściereczkę. Gotową nalewkę rozlewa się do butelek i zostawia jeszcze na 3 miesiące leżakowania, by była naprawdę dobra. Taka domowa nalewka może być również przygotowana na wódce. Wówczas proporcje będą nieznacznie inne.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić nalewkę z rabarbaru. To świetny pomysł na domowy alkohol.

Rabarbar pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto hodować go w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej są też słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.

Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser, jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej że średniej długości łodyga dostarcza około 23 kcal. Wykorzystując do tego łyżeczkę cukru, otrzymamy przekąskę o wartości około 45 kcal.

Alergeny w nalewce z rabarbaru

Lista alergenów dla nalewki z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z rabarbaru

Wartości odżywcze nalewki z rabarbaru

na 100g gotowej potrawy

Sam rabarbar jest bardzo bogaty w witaminy i błonnik, dzięki czemu świetnie nada się dla osób chcących pracować nad swoją masą ciała.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
127.11
254.21
Białko (g)
0.53
1.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.89
29.77
Węglowodany przyswajalne (g)
13.83
27.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.31
Tłuszcze nasycone (g)
0.07
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.01
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.68
9.36
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.18
0.35
Foliany (µg (mcg))
4.09
8.19

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.75
5.51
Potas (mg)
168.96
337.92
Wapń (mg)
50.42
100.83
Fosfor (mg)
9.65
19.30
Magnez (mg)
7.02
14.04
Żelazo (mg)
0.14
0.28
Cynk (mg)
0.06
0.12
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z rabarbaru 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z rabarbaru

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
1000 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 1000 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
210 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 210 g
Koszt składników
52.50