Nalewka z rabarbaru
- Rabarbar (1000 g)
- Spirytus (500 ml)
- Cukier (210 g)
Przepis na nalewkę z rabarbaru krok po kroku
Rabarbar umyj i pokrój w kostkę.
Umieść owoce w dużym słoiku i zasyp cukrem.
Wymieszaj spirytus i 300 ml przegotowanej wody. Wlej do słoika z owocami i cukrem.
Wszystko wymieszaj. Zamknij słoik i odstaw w ciemne miejsce na 30 dni. Co 2 dni potrząśnij słoikiem, by cukier się rozpuścił.
Przelej nalewkę przez sitko, odcedzając owoce. Następnie odciśnij je przez ściereczkę, by w pełni odzyskać cały sok.
Nalewkę rozlej do butelek i odstaw jeszcze na 3 miesiące leżakowania.
Więcej informacji na temat nalewki z rabarbaru
Nalewka z rabarbaru na spirytusie to szybki i prosty sposób na domowy alkohol. Do jej przygotowania potrzebne są 4 składniki. Jeśli zastanawiasz się, ile czasu potrzeba na jej przygotowania to sprawdź nasz przepis.
Przepis na nalewkę z rabarbaru nie potrzebuje zbyt wiele pracy. Wystarczy, że rabarbar umyjesz, osuszysz i pokroisz w kawałki. Następnie umieszcza się go w dużym słoiku z cukrem, spirytusem oraz wodą. Przez miesiąc powinna nalewka czekać w ciemnym miejscu. Warto jednak co 2 dni nią potrząsnąć by cukier dobrze się rozpuścił. Po 30 dniach całość przelewa się przez sitko, a pozostałe owoce warto jeszcze wycisnąć przez ściereczkę. Gotową nalewkę rozlewa się do butelek i zostawia jeszcze na 3 miesiące leżakowania, by była naprawdę dobra. Taka domowa nalewka może być również przygotowana na wódce. Wówczas proporcje będą nieznacznie inne.
W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić nalewkę z rabarbaru. To świetny pomysł na domowy alkohol.
Rabarbar pojawia się na polskich straganach już w kwietniu i króluje aż do czerwca. Te miesiące to dobry sezon na zaopatrzenie się w niego. Rabarbar jest znany w Polsce już od XVIII w., a zaczęto hodować go w XIX w. Jest rośliną dziko żyjącą na terenie Chin i Tybetu. W Europie pojawił się najpierw w Wielkiej Brytanii, gdzie określa się go „rośliną ciastową”. Na pewno zaskoczy Was fakt, że w Polsce określany jest jako warzywo, natomiast w Stanach Zjednoczonych Ameryki jako… owoc. Może to wynikać z tego, że im bardziej łodygi rabarbaru są czerwone, tym bardziej są też słodsze. Kwaśny smak wynika z obecności kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ten ostatni w dużej ilości może przyczyniać się do utraty wapnia z organizmu, dlatego powinno się spożywać go z umiarem.
Na pewno wielu z Was kojarzy pyszny deser, jakim jest rabarbar „maczany” w cukrze. Wtedy też kwaśny smak rabarbaru zostaje przełamany słodyczą białych kryształków. Choć osobiście nie popieram tego typu przekąsek codziennie, to w sezonie rabarbarowym przynajmniej raz można sobie na taki przysmak pozwolić. Tym bardziej że średniej długości łodyga dostarcza około 23 kcal. Wykorzystując do tego łyżeczkę cukru, otrzymamy przekąskę o wartości około 45 kcal.
Alergeny w nalewce z rabarbaru
Lista alergenów dla nalewki z rabarbaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z rabarbaru
Wartości odżywcze nalewki z rabarbaru
Sam rabarbar jest bardzo bogaty w witaminy i błonnik, dzięki czemu świetnie nada się dla osób chcących pracować nad swoją masą ciała.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.