Nalewka śliwkowa

Opublikowano: 08.02.2023 r., 16:25 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka śliwkowa
Nalewka śliwkowa
Spróbuj nalewki śliwkowej! Zbierz dojrzałe śliwki, wrzuć je do słoja, dodaj cukier i wódkę, a następnie odstaw na kilka miesięcy. Powstała nalewka to wyśmienity trunek na zimowe wieczory.
Przygotowanie 15 min
110 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 24 porcji
  • Śliwki (1000 g)
  • Cukier (1000 g)
  • Spirytus (1000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cynamon, cukier, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
słoiki, duża miska, słoik, miska, łyżka

Przepis na nalewkę śliwkową krok po kroku

Umyj dokładnie śliwki. Przekrój na pół i wyjmij pestkę.

Przełóż śliwki do dużego słoja i zalej je spirytusem.

Odstaw tak przygotowaną nalewkę na miesiąc.

Po tym czasie zlej otrzymany płyn, a śliwki przełóż do naczynia płaskiego i zasyp cukrem.

Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie.

Po upływie wyznaczonego czasu połącz alkohol z owocami i odstaw.

Przelej nalewkę do butelek i umieść butelki w zacienionym miejscu na okres około 3 miesięcy.

Jak oceniasz przepis na nalewkę śliwkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewce sliwkowej

Nalewka śliwkowa to jedna z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie letnich lub jesiennych zapasów śliwek, które w większej ilości często trudno zużyć w tradycyjny sposób. Nalewka ta ma przyjemny, owocowy smak i doskonale sprawdza się jako aperitif lub dodatek do deserów.

Przepis na nalewkę śliwkową jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników. Pierwszym krokiem jest oczywiście zebranie dojrzałych, soczystych śliwek. Następnie trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. Do tego potrzebny jest również spirytus spożywczy, który jest podstawowym składnikiem każdej nalewki.

Jak zrobić nalewkę śliwkową? Należy umieścić owoce w słoju i zalać je spirytusem. Proporcje powinny wynosić około 1 kg śliwek na 1 litr spirytusu. Nalewka powinna stać w ciepłym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby owoce mogły uwolnić swoje aromaty i smak. Po tym czasie należy przecedzić nalewkę przez gazę i wlać do butelek.

Pomysł na dobrą domową nalewkę śliwkową to świetny sposób na wykorzystanie owoców ze swojego ogrodu lub kupionych na targu. Taki przysmak z pewnością zrobi wrażenie na gościach i pozwoli cieszyć się smakiem letnich i jesiennych owoców przez długi czas.

Śliwka to jeden z najzdrowszych owoców zawiera wiele antyoksydantów, które chronią nas przed wieloma chorobami, takimi jak nowotwór czy schorzenia układu krążenia. Ale to nie wszystko co potrafi ten smaczny owoc. Obniża również cholesterol we krwi, zapobiega rozwoju cukrzycy, nadwagi i otyłości. Oczyszcza również jelita z toksyn. Dlatego też sama nalewka ze śliwki jest również zdrowa i wartościowa. Można dodawać kilka jej kropel do herbaty, w ten sposób będziemy wzmacniać swoją odporność w tych zimowych porach. Nalewka ze śliwki jest najlepszym lekarstwem by nie łapać różnych infekcji. Nadaje się do rozgrzania organizmu, gdy wyjątkowo przemarzliśmy na dworze. Można ją stosować w niewielkich ilościach podczas przeziębienia. Oczywiście stosuje się w niewielkich ilościach, gdyż ma wysoką zawartość alkoholu.

Alergeny w nalewce śliwkowej

Lista alergenów dla nalewce sliwkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę śliwkową

Wartości odżywcze nalewce sliwkowej

na 100g gotowej potrawy

Nalewka ze śliwek może być smacznym i aromatycznym trunkiem, ale należy pamiętać, że jest to alkohol, który może negatywnie wpłynąć na zdrowie, szczególnie w przypadku spożywania w nadmiarze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
220.67
110.33
Białko (g)
0.23
0.12
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
37.00
18.50
Węglowodany przyswajalne (g)
36.53
18.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
0.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.20
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.01
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.17
1.58
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.14
0.07
Foliany (µg (mcg))
1.67
0.83

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
0.67
0.33
Potas (mg)
53.33
26.67
Wapń (mg)
2.33
1.17
Fosfor (mg)
7.00
3.50
Magnez (mg)
2.33
1.17
Żelazo (mg)
0.08
0.04
Cynk (mg)
0.04
0.02
Miedź (mg)
0.03
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewce sliwkowej 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewce sliwkowej

Koszt składników
92.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
1000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 1000 g
Cukier
1000 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Spirytus
1000 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Koszt składników
92.50