Nalewka śliwkowa
- Śliwki (1000 g)
- Cukier (1000 g)
- Spirytus (1000 ml)
Przepis na nalewkę śliwkową krok po kroku
Umyj dokładnie śliwki. Przekrój na pół i wyjmij pestkę.
Przełóż śliwki do dużego słoja i zalej je spirytusem.
Odstaw tak przygotowaną nalewkę na miesiąc.
Po tym czasie zlej otrzymany płyn, a śliwki przełóż do naczynia płaskiego i zasyp cukrem.
Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie.
Po upływie wyznaczonego czasu połącz alkohol z owocami i odstaw.
Przelej nalewkę do butelek i umieść butelki w zacienionym miejscu na okres około 3 miesięcy.
Więcej informacji na temat nalewce sliwkowej
Nalewka śliwkowa to jedna z najpopularniejszych nalewek w Polsce. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie letnich lub jesiennych zapasów śliwek, które w większej ilości często trudno zużyć w tradycyjny sposób. Nalewka ta ma przyjemny, owocowy smak i doskonale sprawdza się jako aperitif lub dodatek do deserów.
Przepis na nalewkę śliwkową jest bardzo prosty i wymaga jedynie kilku składników. Pierwszym krokiem jest oczywiście zebranie dojrzałych, soczystych śliwek. Następnie trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. Do tego potrzebny jest również spirytus spożywczy, który jest podstawowym składnikiem każdej nalewki.
Jak zrobić nalewkę śliwkową? Należy umieścić owoce w słoju i zalać je spirytusem. Proporcje powinny wynosić około 1 kg śliwek na 1 litr spirytusu. Nalewka powinna stać w ciepłym miejscu przez około 2-3 tygodnie, aby owoce mogły uwolnić swoje aromaty i smak. Po tym czasie należy przecedzić nalewkę przez gazę i wlać do butelek.
Pomysł na dobrą domową nalewkę śliwkową to świetny sposób na wykorzystanie owoców ze swojego ogrodu lub kupionych na targu. Taki przysmak z pewnością zrobi wrażenie na gościach i pozwoli cieszyć się smakiem letnich i jesiennych owoców przez długi czas.
Śliwka to jeden z najzdrowszych owoców zawiera wiele antyoksydantów, które chronią nas przed wieloma chorobami, takimi jak nowotwór czy schorzenia układu krążenia. Ale to nie wszystko co potrafi ten smaczny owoc. Obniża również cholesterol we krwi, zapobiega rozwoju cukrzycy, nadwagi i otyłości. Oczyszcza również jelita z toksyn. Dlatego też sama nalewka ze śliwki jest również zdrowa i wartościowa. Można dodawać kilka jej kropel do herbaty, w ten sposób będziemy wzmacniać swoją odporność w tych zimowych porach. Nalewka ze śliwki jest najlepszym lekarstwem by nie łapać różnych infekcji. Nadaje się do rozgrzania organizmu, gdy wyjątkowo przemarzliśmy na dworze. Można ją stosować w niewielkich ilościach podczas przeziębienia. Oczywiście stosuje się w niewielkich ilościach, gdyż ma wysoką zawartość alkoholu.
Alergeny w nalewce śliwkowej
Lista alergenów dla nalewce sliwkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę śliwkową
Wartości odżywcze nalewce sliwkowej
Nalewka ze śliwek może być smacznym i aromatycznym trunkiem, ale należy pamiętać, że jest to alkohol, który może negatywnie wpłynąć na zdrowie, szczególnie w przypadku spożywania w nadmiarze.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.