Naleśniki z dynią
- Mleko 3,2% (500 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Puree z dyni (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Cukier (5 g)
- Proszek do pieczenia (3 g)
Przepis na naleśniki z dynią krok po kroku
Mleko wymieszaj z jajkami, olejem oraz puree z dyni.
Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir.
Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste.
Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników z dynią
Naleśniki z dynią, to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i naprawdę ciekawych dań. Można je zjadać zarówno w wersji na słodko, jak i słono.
Przepis na naleśniki z dynią to doskonała opcja na prosty obiad dla całej rodziny. Domowe naleśniki na bazie dyni będą wspaniałą opcją dla miłośników mącznych dań. Możesz je podawać z dodatkiem serka, konfitury, a także na słodko ze smacznym farszem. Do zrobienia tych wspaniałych naleśników potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te naleśniki najlepiej jest zrobić z puree. Możesz wykorzystać już gotowe puree, które znajdziesz w większości sklepów lub przygotować je samodzielnie. Pieczoną dynię zblenduj delikatnie blenderem, by całość była gęsta.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z dynią, by były szybie i pyszne, a przy tym dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego smaczne naleśniki, które są kruche i delikatne. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania.
Alergeny w naleśnikach z dynią
Lista alergenów dla naleśników z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze naleśników z dynią
To zdrowa opcja zawiera wiele witamin.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.