Naleśniki z dynią

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki dyniowe w rulonach
Naleśniki z dynią
Naleśniki z dynią, to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i naprawdę ciekawych dań. Można je zjadać zarówno w wersji na słodko, jak i słono.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 5 min
337 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Puree z dyni (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier (5 g)
  • Proszek do pieczenia (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir mielony, gałka muszkatołowa, cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na naleśniki z dynią krok po kroku

Mleko wymieszaj z jajkami, olejem oraz puree z dyni.

Następnie dodaj przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę oraz imbir.

Ciasto powinno być płynne, ale nie gęste.

Patelnię wysmaruj niewielką ilością oleju i smaż cienkie naleśniki z obu stron.

Jak oceniasz przepis na naleśniki z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat naleśników z dynią

Naleśniki z dynią, to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych i naprawdę ciekawych dań. Można je zjadać zarówno w wersji na słodko, jak i słono.

Przepis na naleśniki z dynią to doskonała opcja na prosty obiad dla całej rodziny. Domowe naleśniki na bazie dyni będą wspaniałą opcją dla miłośników mącznych dań. Możesz je podawać z dodatkiem serka, konfitury, a także na słodko ze smacznym farszem. Do zrobienia tych wspaniałych naleśników potrzebne Ci tylko podstawowe produkty spożywcze, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Głównym jest oczywiście dynia. Te naleśniki najlepiej jest zrobić z puree. Możesz wykorzystać już gotowe puree, które znajdziesz w większości sklepów lub przygotować je samodzielnie. Pieczoną dynię zblenduj delikatnie blenderem, by całość była gęsta.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naleśniki z dynią, by były szybie i pyszne, a przy tym dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego smaczne naleśniki, które są kruche i delikatne. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem. W dodatku w tym daniu sprawdzają się tak dobrze, że nie trzeba nikogo namawiać do jej zjadania.

Alergeny w naleśnikach z dynią

Lista alergenów dla naleśników z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze naleśników z dynią

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja zawiera wiele witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
170.66
337.90
Białko (g)
6.72
13.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
21.97
43.51
Węglowodany przyswajalne (g)
21.92
43.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
6.36
12.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.71
7.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
6.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.21
93.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Witamina A (µg (mcg))
77.05
152.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.82
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.27
67.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.55
Ryboflawina (mg)
0.24
0.48
Niacyna (mg)
1.77
3.50
Foliany (µg (mcg))
43.25
85.63
Beta karoten (µg (mcg))
311.22
616.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Sód (mg)
49.00
97.03
Potas (mg)
188.05
372.33
Wapń (mg)
87.82
173.88
Fosfor (mg)
128.74
254.91
Magnez (mg)
17.72
35.08
Żelazo (mg)
1.71
3.38
Cynk (mg)
0.65
1.28
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników z dynią 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników z dynią

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Puree z dyni
100 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Proszek do pieczenia
3 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Koszt składników
41.60