Naleśniki na krokiety
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
- Mleko 1,5% - Szklanka (250 ml)
- Jajko - 3 sztuki klasy M (3 szt.)
- Masło - łyżka (15 g)
Przepis na naleśniki na krokiety krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj szklankę wody, szklankę mleka, jajka, dużą szczyptę soli i łyżkę roztopionego masła. Całość miksuj 5 minut.
Na rozgrzaną patelnię wylej pół chochelki ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni.
Przewracaj dopiero gdy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników na krokiety
Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele więcej. Każde pyszne i oryginalne.
Sam przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z farszu. Dlatego Twoje ulubione nadzienie do krokietów idealnie skomponuje się z delikatnym w smaku naleśnikiem. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki na krokiety z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych, ale również zwiększysz ich wartość odżywczą. Sprawdź Nasze przepisy na naleśniki z różnych rodzajów mąk.
Jak zrobić idealne naleśniki? Przepis na naleśniki do krokietów jest banalnie prosty i wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji aby zawsze były wyśmienite. Ważne jest miksowanie ciasta. Wiele osób o tym zapomina i ciasto miesza jedynie do momentu rozpuszczenia grudek. Dzięki dłuższemu procesowi wyrabiania w cieście powstają coraz to większe sieci glutenu. Sieci glutenu powodują, że ciasto jest puszyste, elastyczne, nie rozpada się podczas przekładania naleśnika na patelni i gotowe naleśniki nie wysychają tak szybko. Dlatego warto tej czynności poświęcić nieco więcej czasu niż zazwyczaj. Ważna jest również ilość jajek, one również pomagają wiązać ciasto aby nie rozpadało się w trakcie smażenia i dodają ciastu puszystości. Jeśli wykonujesz naleśniki bez jajka warto dodać do nich odrobinę proszku do pieczenia lub zamiast zwykłej wody dodać wodę gazowaną.
Dobre ciasto do krokietów jest równie ważne, jak dobry farsz. Nawet ten najlepszy sam nie stworzy pysznych krokietów. Dlatego warto poświęcić naleśnikom odrobinę więcej czasu, nie tylko w trakcie przygotowania ich na krokiety, ale także w trakcie przygotowywania ich do innych potraw.
Alergeny w naleśnikach na krokiety
Lista alergenów dla Naleśników na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze naleśników na krokiety
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
-
mąka pszenna,
mleko,
jajka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.