Naleśniki na krokiety

Opublikowano: 13.03.2021 r., 12:48 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki na drewnianej desce.
Naleśniki na krokiety
Wypróbuj przepis na najlepsze naleśniki do krokietów. Puszyste, delikatne i idealnej grubości naleśniki wykorzystasz do przygotowania swoich ulubionych krokietów.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 0 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Mleko 1,5% - Szklanka (250 ml)
  • Jajko - 3 sztuki klasy M (3 szt.)
  • Masło - łyżka (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki na krokiety krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj szklankę wody, szklankę mleka, jajka, dużą szczyptę soli i łyżkę roztopionego masła. Całość miksuj 5 minut.

Na rozgrzaną patelnię wylej pół chochelki ciasta, rozprowadź po powierzchni patelni.

Przewracaj dopiero gdy brzegi zaczną odchodzić od powierzchni.

Jak oceniasz przepis na naleśniki na krokiety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat naleśników na krokiety

Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele więcej. Każde pyszne i oryginalne.

Sam przepis na ciasto naleśnikowe jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z farszu. Dlatego Twoje ulubione nadzienie do krokietów idealnie skomponuje się z delikatnym w smaku naleśnikiem. Naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki na krokiety z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych, ale również zwiększysz ich wartość odżywczą. Sprawdź Nasze przepisy na naleśniki z różnych rodzajów mąk.

Jak zrobić idealne naleśniki? Przepis na naleśniki do krokietów jest banalnie prosty i wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji aby zawsze były wyśmienite. Ważne jest miksowanie ciasta. Wiele osób o tym zapomina i ciasto miesza jedynie do momentu rozpuszczenia grudek. Dzięki dłuższemu procesowi wyrabiania w cieście powstają coraz to większe sieci glutenu. Sieci glutenu powodują, że ciasto jest puszyste, elastyczne, nie rozpada się podczas przekładania naleśnika na patelni i gotowe naleśniki nie wysychają tak szybko. Dlatego warto tej czynności poświęcić nieco więcej czasu niż zazwyczaj. Ważna jest również ilość jajek, one również pomagają wiązać ciasto aby nie rozpadało się w trakcie smażenia i dodają ciastu puszystości. Jeśli wykonujesz naleśniki bez jajka warto dodać do nich odrobinę proszku do pieczenia lub zamiast zwykłej wody dodać wodę gazowaną.

Dobre ciasto do krokietów jest równie ważne, jak dobry farsz. Nawet ten najlepszy sam nie stworzy pysznych krokietów. Dlatego warto poświęcić naleśnikom odrobinę więcej czasu, nie tylko w trakcie przygotowania ich na krokiety, ale także w trakcie przygotowywania ich do innych potraw.

Alergeny w naleśnikach na krokiety

Lista alergenów dla Naleśników na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników na krokiety

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
199.41
0.00
Białko (g)
7.32
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
30.77
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
30.15
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
4.76
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.19
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
0.00
Cholesterol (mg)
96.85
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina A (µg (mcg))
75.24
0.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.89
0.00
Witamina E (mg)
0.32
0.00
Retinol (µg (mcg))
74.95
0.00
Tiamina (mg)
0.36
0.00
Ryboflawina (mg)
0.32
0.00
Niacyna (mg)
2.56
0.00
Foliany (µg (mcg))
80.59
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
3.85
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
49.77
0.00
Potas (mg)
131.07
0.00
Wapń (mg)
65.59
0.00
Fosfor (mg)
117.69
0.00
Magnez (mg)
13.25
0.00
Żelazo (mg)
3.12
0.00
Cynk (mg)
0.70
0.00
Miedź (mg)
0.07
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników na krokiety 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników na krokiety

Koszt składników
15.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 1,5%
250 ml
Szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
3 szt.
3 sztuki klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
15 g
łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
15.80