Mutabal
- Bakłażan (900 g)
- Sok cytrynowy (30 ml)
- Tahini (pasta sezamowa) (45 g)
- Oliwa z oliwek (80 ml)
- Kolendra świeża (45 g)
- Czosnek (10 g)
Przepis na mutabal krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i umieść bakłażany na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia. Piecz, od czasu do czasu obracając szczypcami, aż bakłażany będą całkowicie miękkie i dobrze przyrumienione ze wszystkich stron, 30 do 40 minut.
Użyj ostrego noża do obierania, aby rozciąć każdy bakłażan wzdłuż. Ostrożnie wybieraj miękki miąższ dużą łyżką i przełóż na sitko umieszczone w dużej misce.
Odcedź wodę z bakłażana i przełóż go do miski.
Dodaj sok z cytryny i czosnek. Zblenduj na gładką masę.
Ciągle mieszając, dodaj tahini, a następnie cienkim, stałym strumieniem oliwę z oliwek.
Wymieszaj z kolendrą i dopraw do smaku solą.
Więcej informacji na temat mutabalu
Mutabal to przepyszna pasta z bakłażana, która pochodzi z kuchni bliskiego wschodu. Jest smaczna, szybka i bardzo odżywcza. Sprawdzi się nie tylko do kanapek.
Przepis na mutabal to doskonała opcja dla osób, które kochają kuchnię orientu. Ten prosty przepis pozwala stworzyć danie naprawdę ciekawe. Jej przygotowanie można podzielić na dwa główne etapy. Pierwszym jest przygotowanie bakłażanów, a kolejnym — połączenie składników i ich zblendowanie. Do przygotowania tej pasty niezbędny będzie dobry blender ręczny lub robot kuchenny. Najlepiej blendować bakłażana po ostygnięciu, tak, by nie powodował nadmiernego nagrzewania sprzętu, przez co może on ulec zepsuciu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mutabal, by powstała pasta pyszna i dobra dla zdrowia to ten sprawdzony przepis będzie najlepszym rozwiązaniem. Tradycyjnie robi się ją z grillowanego bakłażana, jednak można też przygotować ją na bazie warzywa pieczonego. W obu wersjach jest tak samo smaczna i aromatyczna. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Do jej przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Głównym z nich jest oczywiście bakłażan. W tym wypadku najlepiej wybierać okazy, które nie są zbyt dojrzałe, gdyż może to negatywnie wpłynąć na ich obróbkę termiczną i sprawić, że będą się rozpadać. Dobrze wybierać również takie, które są dość chude, ale też długie. To ułatwienie, które pozwoli przygotować roladki w dużo prostszy sposób. Bakłażan to warzywo, które cechuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi. Jest niskokaloryczny, dlatego wspaniale sprawdza się na diecie. Dostarcza on organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W skórce bakłażana zawarte są związki fenolowe, poprawiające funkcjonowanie organizmu. Wśród tych związków znajdują się m.in. antocyjany, które działają silnie antyutleniająco. Ta pasta przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom arabskiej kuchni, gdyż to właśnie stamtąd się wywodzi. Ma wspaniały smak, który zawdzięcza nie tylko dużej obecności bakłażana, ale również pasty tahini. Pochodzi z Libii, ale bardzo często gości również na stołach w Egipcie. A można ją zrobić z zaledwie dwóch składników.
Alergeny w mutabalu
Lista alergenów dla mutabalu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tahini (pasta sezamowa)
Wartości odżywcze mutabalu
To zdrowy dodatek, pełen błonnika i witamin.
Energia i białka
(278g)
Węglowodany
(278g)
Tłuszcze
(278g)
Witaminy
(278g)
Składniki mineralne
(278g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.