Mus jabłkowy Thermomix

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mus jabłkowy Thermomix podany w słoiczkach.
Mus jabłkowy Thermomix
Mus jabłkowy Thermomix to doskonała propozycja na pyszne przetwory z jabłek. Warto wykorzystać go do przygotowania pysznych deserów. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
145 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, thermomix, kopystka (thermomix), koszyczek (thermomix)

Przepis na mus jabłkowy thermomix krok po kroku

Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia miksującego włóż jabłka i miksuj je 15 sekund/ obroty 5.

Jabłka zgarnij za pomocą kopystki na dno naczynia.

Naczynie zamknij, ustaw na nim koszyczek i zacznij parować jabłka 10 minut/ Varoma/ obroty 2.

Na 2 minuty przed końcem parowania do jabłek dodaj cukier.

Gotowy mus przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Jak oceniasz przepis na mus jabłkowy thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat musu jabłkowego thermomix

Mus jabłkowy Thermomix to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszny mus jabłkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Mus warto wykorzystać również jako nadzienie do naleśników na słodko. Sprawdzony przepis na mus jabłkowy z Thermomixa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania musu potrzebne będą jedynie jabłka oraz cukier.

A jak zrobić mus jabłkowy w Thermomixie? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włóż jabłka i miksuj je 15 sekund/ obroty 5. Jabłka zgarnij za pomocą kopystki na dno naczynia. Naczynie zamknij, ustaw na nim koszyczek i zacznij parować jabłka 10 minut/ Varoma/ obroty 2. Na 2 minuty przed końcem parowania do jabłek dodaj cukier. Gotowy mus przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia.

Podsumowując smaczny mus jabłkowy z Thermomixa, świetnie sprawdzi się jako przetwory do słoików na zimę. Mus warto wykorzystać jako słodki dodatek do naleśników lub składnik do przygotowania pysznych wypieków. Najlepszy mus jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, a niewykorzystany warto zapasteryzować. Produkty niezbędne do przygotowania musu jabłkowego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w musie jabłkowym thermomix

Lista alergenów dla musu jabłkowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus jabłkowy thermomix

Wartości odżywcze musu jabłkowego thermomix

na 100g gotowej potrawy

Mus jabłkowy Thermomix to doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Jabłka wykorzystane do przygotowania musu stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
72.62
145.24
Białko (g)
0.27
0.53
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
17.70
35.39
Węglowodany przyswajalne (g)
15.41
30.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.29
4.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
2.86
5.71
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.34
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.09
0.17
Foliany (µg (mcg))
2.86
5.71
Beta karoten (µg (mcg))
23.81
47.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.95
3.90
Potas (mg)
95.33
190.67
Wapń (mg)
5.76
11.52
Fosfor (mg)
9.52
19.05
Magnez (mg)
4.76
9.52
Żelazo (mg)
0.13
0.25
Cynk (mg)
0.04
0.08
Miedź (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny musu jabłkowego thermomix 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu jabłkowego thermomix

Koszt składników
5.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cukier
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
5.50