Mus jabłkowy Thermomix
- Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na mus jabłkowy thermomix krok po kroku
Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.
Do naczynia miksującego włóż jabłka i miksuj je 15 sekund/ obroty 5.
Jabłka zgarnij za pomocą kopystki na dno naczynia.
Naczynie zamknij, ustaw na nim koszyczek i zacznij parować jabłka 10 minut/ Varoma/ obroty 2.
Na 2 minuty przed końcem parowania do jabłek dodaj cukier.
Gotowy mus przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat musu jabłkowego thermomix
Mus jabłkowy Thermomix to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszny mus jabłkowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast i deserów. Mus warto wykorzystać również jako nadzienie do naleśników na słodko. Sprawdzony przepis na mus jabłkowy z Thermomixa jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania musu potrzebne będą jedynie jabłka oraz cukier.
A jak zrobić mus jabłkowy w Thermomixie? Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włóż jabłka i miksuj je 15 sekund/ obroty 5. Jabłka zgarnij za pomocą kopystki na dno naczynia. Naczynie zamknij, ustaw na nim koszyczek i zacznij parować jabłka 10 minut/ Varoma/ obroty 2. Na 2 minuty przed końcem parowania do jabłek dodaj cukier. Gotowy mus przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć je i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Podsumowując smaczny mus jabłkowy z Thermomixa, świetnie sprawdzi się jako przetwory do słoików na zimę. Mus warto wykorzystać jako słodki dodatek do naleśników lub składnik do przygotowania pysznych wypieków. Najlepszy mus jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, a niewykorzystany warto zapasteryzować. Produkty niezbędne do przygotowania musu jabłkowego dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w musie jabłkowym thermomix
Lista alergenów dla musu jabłkowego Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mus jabłkowy thermomix
Wartości odżywcze musu jabłkowego thermomix
Mus jabłkowy Thermomix to doskonały dodatek do ciast oraz deserów. Jabłka wykorzystane do przygotowania musu stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.