Mizeria z sałaty

Opublikowano: 09.12.2022 r., 9:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przepis na mizerię z sałaty
Mizeria z sałaty
Poznaj przepis na szybką, prostą mizerię z sałaty, która sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Przygotowanie 5 min
85 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Sałata - 5-6 liści (50 g)
  • Śmietana 12% - 2 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na mizerię z sałaty krok po kroku

Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj ze śmietaną.

Dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na mizerię z sałaty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat mizerii z sałaty

Mizeria z sałaty to pomysł na tradycyjny, polski, domowy dodatek do dań głównych. Możesz podawać ją zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszna i smaczna. Przepis na mizerię z sałaty jest przepisem zdrowym, niskokalorycznym, który sprawdzi się dla większości osób, również dla dzieci, nawet niejadków. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mizerię z sałaty ze śmietaną, aby była naprawdę najlepsza, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis. Do jego przygotowania potrzebujesz wyłącznie sałaty i śmietany. Niektórzy przygotowują mizerię z sałaty dodatkowo z octem lub zastępując śmietanę jogurtem – możesz dopasować to do swoich indywidualnych upodobań żywieniowych. Mizerię możesz przygotować z sałaty lodowej lub masłowej, w obu wersjach będzie bardzo dobra. Najlepsza mizeria to mizeria z sałaty sezonowej, wtedy ma najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych oraz najkorzystniejszą cenę. Przepis na mizerię z sałaty jest bardzo prosty i przygotujesz ją w zaledwie kilka minut. Wystarczy porwać liście sałaty na mniejsze kawałki, wymieszać ją ze śmietaną i pieprzem. Możesz dodać posiekaną natkę pietruszki lub świeży koperek. Mizeria z sałaty, zwłaszcza ta przygotowana na jogurcie, jest niskokaloryczna, dlatego bez obaw możesz podawać ją na dietach redukcyjnych. Sałata jest źródłem błonnika, kwasu foliowego, witaminy K, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w swojej diecie. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty i szybki przepis na mizerię z sałaty.

Alergeny w mizerii z sałaty

Lista alergenów dla mizerii z sałaty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze mizerii z sałaty

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność i zawartość tłuszczu zamiast śmietany można wykorzystać jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
94.89
85.40
Białko (g)
2.31
2.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
4.75
4.28
Węglowodany przyswajalne (g)
4.03
3.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
4.79
4.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
2.87
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
1.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.38
1.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.20
Cholesterol (mg)
15.56
14.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
245.56
221.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.17
Witamina C (mg)
5.51
4.96
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.08
Witamina E (mg)
0.13
0.12
Retinol (µg (mcg))
39.11
35.20
Tiamina (mg)
0.06
0.05
Ryboflawina (mg)
0.10
0.09
Niacyna (mg)
0.24
0.22
Foliany (µg (mcg))
26.00
23.40
Beta karoten (µg (mcg))
2476.00
2228.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
52.44
47.20
Potas (mg)
202.00
181.80
Wapń (mg)
82.67
74.40
Fosfor (mg)
47.67
42.90
Magnez (mg)
15.67
14.10
Żelazo (mg)
0.51
0.46
Cynk (mg)
0.32
0.29
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii z sałaty 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii z sałaty

Koszt składników
6.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sałata
50 g
5-6 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Śmietana 12%
40 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
6.20