Mięso mielone w słoiku z galaretką

Opublikowano: 20.03.2024 r., 12:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mięso mielone w galarecie
Mięso mielone w słoiku z galaretką
Mięso mielone w słoiku z galaretką to jeden z tych przepisów, który warto wypróbować choć raz. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy okazji smakuje wybornie.
Przygotowanie 40 min
Pasteryzacja 60 min
769 kcal
Kcal w porcji
251 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Boczek surowy (500 g)
  • Żelatyna (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na mięso mielone w słoiku z galaretką krok po kroku

Wymieszaj mięso rękami ze szklanką wody i przeprawami: 2 łyżeczkami majeranku, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką czosnku i 1 łyżeczką papryki.

W 120 ml wrzątku wymieszaj żelatynę. Ostudź i przelej do mięsa.

Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie przełóż mieszankę do słoików.

Pasteryzuj mielonkę około 60 minut na małym gazie.

Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na mięso mielone w słoiku z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 73,7% osób

Więcej informacji na temat mięsa mielonego w słoiku z galaretką

Mięso mielone w słoiku z galaretką to jeden z tych przepisów, który warto wypróbować choć raz. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy okazji smakuje wybornie.

Przepis na mięso mielone w słoiku z galaretką, które znane jest również pod nazwą "kiełbasianka" , pozwala przygotować naprawdę ciekawy dodatek do kanapek. To pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego w ciekawy sposób. Mięso z galaretką jest jednym z tych przepisów, które pokocha każdy miłośnik tradycyjnych wyrobów. To doskonały pomysł na ciekawe smarowidło do kanapek. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to, co najlepsze mogło do niego przejść. Nie trzeba wcale wybierać takiego wyrobu tylko ze sklepu. To sklepowe ma zwykle bardzo dużo konserwantów i dodatków do żywności. Obfituje również w nadmiar soli, która nie wpływa korzystnie na układ krwionośny. To fantastyczny wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso przetworzone, jednak chcą je włączyć do menu w nieco lepszej dla zdrowia formie. Dzięki temu, że przygotowuje się je samodzielnie w domu, można dostosować ilość przypraw i dodatków, by całość nam odpowiadała.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso mielone w słoiku z galaretką, by było pyszne i dobre dla miłośników mięs, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi ten mięsny wyrób krok po kroku. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników galarety. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna. Ta mięsna potrawa jest też niezwykle zdrowa. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz. To wersja galaretki, w której nieco więcej jest mięsa, dlatego spokojnie można traktować ją właśnie jako smarowidło do kanapek.

Alergeny w mięsie mielonym w słoiku z galaretką

Lista alergenów dla mięsa mielonego w słoiku z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso mielone w słoiku z galaretką

Wartości odżywcze mięsa mielonego w słoiku z galaretką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(251g)
Energia (kcal)
306.49
769.28
Białko (g)
16.20
40.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(251g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(251g)
Tłuszcz (g)
26.36
66.16
Tłuszcze nasycone (g)
11.65
29.24
Tłuszcze nienasycone (g)
14.71
36.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.53
28.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.18
7.97
Cholesterol (mg)
69.63
174.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(251g)
Witamina A (µg (mcg))
4.97
12.48
Witamina B6 (mg)
0.34
0.86
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
1.58
Witamina C (mg)
0.46
1.17
Retinol (µg (mcg))
4.97
12.48
Tiamina (mg)
0.58
1.45
Ryboflawina (mg)
0.19
0.47
Niacyna (mg)
4.21
10.57
Foliany (µg (mcg))
3.47
8.72
Beta karoten (µg (mcg))
4.64
11.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(251g)
Sód (mg)
287.18
720.82
Potas (mg)
257.05
645.19
Wapń (mg)
11.56
29.03
Fosfor (mg)
171.29
429.95
Magnez (mg)
17.03
42.74
Żelazo (mg)
0.72
1.80
Cynk (mg)
1.84
4.61
Miedź (mg)
0.06
0.15
Mangan (mg)
0.01
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego w słoiku z galaretką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa mielonego w słoiku z galaretką

Koszt składników
46.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Boczek surowy
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Żelatyna
8 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Koszt składników
46.50