Mięso mielone w słoiku z galaretką
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Boczek surowy (500 g)
- Żelatyna (8 g)
Przepis na mięso mielone w słoiku z galaretką krok po kroku
Wymieszaj mięso rękami ze szklanką wody i przeprawami: 2 łyżeczkami majeranku, łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką czosnku i 1 łyżeczką papryki.
W 120 ml wrzątku wymieszaj żelatynę. Ostudź i przelej do mięsa.
Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie przełóż mieszankę do słoików.
Pasteryzuj mielonkę około 60 minut na małym gazie.
Następnie wyjmij i przechowuj mięso w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat mięsa mielonego w słoiku z galaretką
Mięso mielone w słoiku z galaretką to jeden z tych przepisów, który warto wypróbować choć raz. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a przy okazji smakuje wybornie.
Przepis na mięso mielone w słoiku z galaretką, które znane jest również pod nazwą "kiełbasianka" , pozwala przygotować naprawdę ciekawy dodatek do kanapek. To pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego w ciekawy sposób. Mięso z galaretką jest jednym z tych przepisów, które pokocha każdy miłośnik tradycyjnych wyrobów. To doskonały pomysł na ciekawe smarowidło do kanapek. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to, co najlepsze mogło do niego przejść. Nie trzeba wcale wybierać takiego wyrobu tylko ze sklepu. To sklepowe ma zwykle bardzo dużo konserwantów i dodatków do żywności. Obfituje również w nadmiar soli, która nie wpływa korzystnie na układ krwionośny. To fantastyczny wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso przetworzone, jednak chcą je włączyć do menu w nieco lepszej dla zdrowia formie. Dzięki temu, że przygotowuje się je samodzielnie w domu, można dostosować ilość przypraw i dodatków, by całość nam odpowiadała.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mięso mielone w słoiku z galaretką, by było pyszne i dobre dla miłośników mięs, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi ten mięsny wyrób krok po kroku. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników galarety. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. Powstaje z niego naprawdę pyszne danie, które ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna. Ta mięsna potrawa jest też niezwykle zdrowa. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz. To wersja galaretki, w której nieco więcej jest mięsa, dlatego spokojnie można traktować ją właśnie jako smarowidło do kanapek.
Alergeny w mięsie mielonym w słoiku z galaretką
Lista alergenów dla mięsa mielonego w słoiku z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na mięso mielone w słoiku z galaretką
Wartości odżywcze mięsa mielonego w słoiku z galaretką
To opcja, która zawiera sporo tłuszczu, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(251g)
Węglowodany
(251g)
Tłuszcze
(251g)
Witaminy
(251g)
Składniki mineralne
(251g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.