Mazurek bez pieczenia
- Herbatniki (250 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Masa krówkowa - 1 puszka (400 g)
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki (80 g)
- Rodzynki - 1 garść (30 g)
Przepis na mazurek bez pieczenia krok po kroku
W rondelku roztop masło i lekko je ostudź.
W blenderze pokrusz ciastka na pył. Połącz z ostudzonym masłem i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do środka masę ciasteczkową, dokładnie dociskając ją do krawędzi.
Ciasto schłodź przez 1 godzinę w lodówce, następnie na jego wierzch wyłóż masę kajmakową.
Całość ozdób rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
-
Mazurek wielkanocny
-
Mazurek czekoladowy
-
Mazurek kajmakowy
-
Mazurek ciasto
-
Mazurek tradycyjny
-
Mazurek orzechowy
-
Mazurek pomarańczowy
-
Mazurek z kajmakiem
-
Mazurek cytrynowy
-
Mazurek chałwowy
-
Mazurek bezglutenowy
-
Mazurek różany
-
Mazurek makowy
-
Mazurek pistacjowy
-
Mazurek czekoladowy z bakaliami
-
Masa do mazurka
-
Mazurek wegański
-
Mazurek z mlekiem w proszku
-
Mazurek
Więcej informacji na temat mazurka bez pieczenia
Mazurek bez pieczenia jest wspaniałą alternatywą dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Całość można przygotować w kilkanaście minut i nie potrzeba do tego pieczenia. Ciasto zawsze się udaje i smakuje niezwykle wspaniale. Dzięki temu będzie idealnym wyborem na awaryjny deser.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mazurka bez pieczenia, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko kilka składników, które z łatwością można dostać w każdym sklepie. Do wykonania spodu najlepiej sprawdzą się herbatniki. Można też użyć ciasteczek, dla osób dbających o linię sprawdzą się te pełnoziarniste. Jeśli chce się uzyskać bardziej czekoladowy spód dobrze jest wykorzystać kakaowe herbatniki. Całość najlepiej bardzo drobno pokruszyć. W tym przypadku idealnie sprawdzi się blender, ale równie dobrze można użyć młynka do kawy.
Przepis na mazurka bez pieczenia jest niezwykle łatwy i zawsze się udaje, dzięki czemu to najlepsze rozwiązanie dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Cały proces przygotowania ciasta jest niezwykle łatwy i ekspresowy. To świetny pomysł na świąteczny deser, który na pewno skradnie serca wszystkich domowników. Jest niezwykle słodki, to ze względu na dość spory udział masy kajmakowej i suszonych owoców. Całość balansuje dodatek wiórków kokosowych. Jednak można je również pominąć i dodać do ciasta orzechów, świetnie sprawdzą się migdały.
Mazurek to ciasto, które gości najczęściej na wielkanoc, jednak w takiej opcji może pojawiać się zdecydowanie częściej. To dlatego, że całość jest niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, a smakuje wspaniale. Ten pyszny deser smakuje tak dobrze, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku jest naprawdę szybki, przez co może stanowić awaryjny wypiek. Całość musi się tylko dobrze schłodzić, by ciasto miało odpowiednią konsystencję i smak. Kajmak wspaniale komponuje się z ciasteczkowym spodem. To łatwy sposób na pyszne i słodki produkt. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.
Alergeny w mazurku bez pieczenia
Lista alergenów dla mazurka bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- masa krówkowa
Wartości odżywcze mazurka bez pieczenia
Ten deser nie powinien gościć zbyt często w diecie ze względu na duży udział cukru.
Energia i białka
(86g)
Węglowodany
(86g)
Tłuszcze
(86g)
Witaminy
(86g)
Składniki mineralne
(86g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.