Przepis na masę kokosową krok po kroku

Składniki
  • Wiórki kokosowe 150 g
  • Mleko 1,5% 250 ml 1 szklanka
  • Masło 50 g 1/5 kostki
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 20 g 2 łyżki
To będzie niezbędne
garnek

Wszystkie składniki przełóż do garnka, podgrzewaj na średnim ogniu, aż powstanie jednolita masa.

świeży kokos
masa kokosowa
Koszt przygotowania dania
5.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Masa kokosowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o masie kokosowej

Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do tortu okolicznościowego, muffinek, czy tart. Można ją wykorzystać również do nadziewania naleśników, jako dodatek do gofrów, pankejków, a nawet kanapek. Pyszna masa kokosowa jest nie tylko smaczna, ale też prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo uniwersalna, dzięki czemu można wykorzystać ją na wiele sposobów do przeróżnych dań. Bardzo popularny biszkopt z pyszną masą kokosową to tylko jedno przykładowe danie, które poprostu trzeba spróbować. Jeśli jeszcze nie wiesz jak ją przygotować nasz przepis na masę kokosową będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Wystarczy, że raz ją przygotujesz i na zawsze pożegnasz się ze sklepowymi masami z puszki. Domowa masa kokosowa nie ma sobie równych. Ma idealną kremową konsystencję i intensywny kokosowy smak. Świetnie się rozprowadza co jest dodatkowym atutem. Do jej przygotowania potrzebujesz wyłącznie wiorków kokosowych, mleka, masła i cukru. Jeśli chcesz aby masa była jeszcze bardziej kokosowa możesz zamienić zwykłe mleko na mleczko kokosowe. Polecamy Ci również zamienić cukier biały na ksylitol lub erytrytol które są dużo mniej kaloryczne i mają praktycznie zerowy indeks glikemiczny, dzięki czemu są zdecydowanie zdrowszymi zamiennikami. Całe przygotowanie masy zajmie Ci nie więcej niż 10 minut. Wystarczy dodać wszystkie składniki do garnka i zagotować aż masa zgęstnieje. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem masy kokosowej. Jeśli chcesz ją urozmaicić możesz dodać waniliowego lub śmietankowego budyniu i przygotowując masę kokosową budyniową. Domowa masa kokosowa to dodatek do ciast, który poprostu trzeba znać, ponieważ nie ma takiego ciasta, ani deseru z którym źle by się komponowała. Miłośnicy smaku kokosowego zadowolą się też jej smakiem samym w sobie bez konieczności wykorzystywania jej jako dodatek do deseru. Koniecznie poznaj nasz przepis na masę kokosową, napewno się nie zawiedziesz.

Wartości odżywcze masy kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (90g)
Energia (kalorie)
320.43 kcal
288.38 kcal
Białko
4.08 g
3.68 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Węglowodany w masie kokosowej

Na 100g
Na porcję (90g)
Węglowodany
14.55 g
13.10 g
Węglowodany przyswajalne
9.35 g
8.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (90g)
Tłuszcz
29.72 g
26.75 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
25.68 g
23.11 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.04 g
3.63 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.48 g
3.13 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
0.51 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na masę kokosową

Na 100g
Na porcję (90g)
Witamina E
0.40 mg
0.36 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
4.26 µg (mcg)
3.83 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na masę kokosową

Na 100g
Na porcję (90g)
Sód
33.72 mg
30.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Potas
260.43 mg
234.38 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
77.87 mg
70.09 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Fosfor
123.09 mg
110.78 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
35.32 mg
31.79 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
0.79 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny masy kokosowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie kokosowej

Lista alergenów dla masy kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Cena przygotowania masy kokosowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wiórki kokosowe
150 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
20 g
2 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
33.50
Łączny koszt
5.75
Jak oceniasz przepis na masę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób